25/04/2024
Ελλάδα | Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 - 20:19

Κατρούγκαλος: «Η Ε.Ε. να πάρει θέση για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας»

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών στους ομολόγους του

Tο «παρών» στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο έδωσε τη Δευτέρα (17/6) ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον υπουργό Εξωτερικών να τονίζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κάτι ανάλογο έκανε και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Γ. Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής, προσθέτοντας ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της Ε.Ε.

Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της Ε.Ε., υπογράμμισε ο Έληνας αξιωματούχος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η Ε.Ε., να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες, λέγοντας ότι όλοι οι Έλληνες, και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Από εκεί και πέρα, έγινε κουβέντα και για θέματα διεύρυνσης, με τον Γ. Κατρούγκαλο να αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Επίσης, είπε ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι επαίνεσε και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών να αναφερθούν σε αυτήν σαν ένα μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και για να υποστηρίξουν το ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να στηριχθούν για να μπορεί και η Ε.Ε. να συνεχίσει να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

Μοιραστείτε το: