18/09/2019
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 - 18:55

«Χρυσάφι» για το σκίτσο του πρώτου εξωφύλλου του Τεν Τεν

Πουλήθηκε έναντι 1,2 εκατομμυρίου δολαρίων σε δημοπρασία

Ο Τεν Τεν έχει λάτρεις ανά τον κόσμο και αυτό φαίνεται! Πρόσφατα δημοπρατήθηκε στο Ντάλας το σκίτσο που χρησιμοποιήθηκε για το πρώτο εξώφυλλο του αγαπημένου κόμικ και έπιασε αστρονομικό ποσό.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions, πουλήθηκε έναντι 1,2 εκατομμυρίου δολαρίων.

Τα στοιχεία του πωλητή και του αγοραστή δεν έγιναν γνωστά.

Το σκίτσο, φιλοτεχνημένο από τον δημιουργό του δαιμόνιου ρεπόρτερ με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, Ερζέ (κατά κόσμον Ζορζ Ρεμί), απεικονίζει τον Τεν Τεν να προσπαθεί να σκαλίσει ένα κούτσουρο σε σχήμα προπέλας, ώστε να επισκευάσει το αεροπλάνο του που προσγειώθηκε άτσαλα κάπου στη Σοβιετική Ένωση.

Δίπλα του είναι και ο σκύλος του Μιλού τυλιγμένος όλος με γάζες.

Από τον Ιανουάριο του 1929, ο Ερζέ δημοσίευε τις περιπέτειες του Τεν Τεν κάθε εβδομάδα στο Le Petit Vingtieme, ένθετο για τα παιδιά που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη με τη βελγική εφημερίδα Le Vingtieme Siecle.

Το κόμικ γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, που πέρασε από τις 8 σελίδες στις 16 και στις 13 Φεβρουαρίου του 1930 απέκτησε το πρώτο του εξώφυλλο που βασίστηκε στο «χρυσό» - όπως αποδείχθηκε δεκαετίες μετά – σκίτσο.

Μερικούς μήνες αργότερα εκδόθηκε και το πρώτο βιβλίο «Ο Τεν Τεν στη Χώρα των Σοβιέτ» και έκτοτε ακολούθησαν δύο δωδεκάδες. Ανά τον κόσμο έχουν πουληθεί πάνω από 200 εκατομμύρια βιβλία με τις περιπέτειες του αγαπημένου ρεπόρτερ.

 

Μοιραστείτε το: