19/04/2024
Κόσμος | Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 - 21:22

Γιούνκερ: «H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ κρατών και όχι κυβερνήσεων»

Σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μετά τη συνάντησή του με τον Ζάεφ

Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στις 7 Ιουλίου και το φαβορί είναι αναμφισβήτητα η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τονίσει ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση τότε θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, τα όσα είπε την Τρίτη (4/6) ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πραγματοποίησε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέχεια της σύστασης που δημοσίευσε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να πείσει τις χώρες που φέρουν αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως εξήγησε η πρώτη συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών θα γίνει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 18 Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί η τελική απόφαση μέσα στο καλοκαίρι. Σημείωσε, δε ότι η σύσταση της Επιτροπής είναι «αντικειμενική» και βασίζεται σε «συγκεκριμένα αποτελέσματα» που έχει πετύχει η Βόρεια Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό πολιτικό επίτευγμα».

Σε ερώτηση κατά πόσο ανησυχεί για το μέλλον της Συμφωνίας σε ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις είναι όργανα του κράτους».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα και για τα δύο κράτη και ότι «οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται αλλά τα οφέλη για τους πολίτες μένουν».

Από την πλευρά του ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, πρόσθεσε ότι ήδη η Βόρεια Μακεδονία δρέπει τους καρπούς της ευρωπαϊκής της πορείας, τόσο στην αύξηση των επενδύσεων όσο και στη μείωση της ανεργίας, ενώ σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύει πως η Ε.Ε. έχει συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή.

Τέλος, οι Γιούνκερ, Χαν και Ζάεφ συμφώνησαν ότι εφόσον η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως εταίρος της Ε.Ε., έτσι πρέπει να κάνουν και τα κράτη-μέλη, γιατί διαφορετικά θα στείλουν λάθος μήνυμα.

Μοιραστείτε το: