19/09/2019
Μπάσκετ | Τρίτη 21 Μαΐου 2019 - 21:12

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ και οι αποκαλύψεις Σχινά για Γιαννακόπουλο

Για τις 13 Ιουνίου πάει η ετυμηγορία στην καταγγελία του Ολυμπιακού για την ΚΕΔ * Τι είπε ο διαιτητής για την παρέμβαση του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός να μην παίζει αγώνες της

Τα έριχναν όλα κάτω από το… χαλί στο ελληνικό μπάσκετ και με τη δυναμική στάση του Ολυμπιακού αρχίζουν να βγαίνουν όλα τα «άπλυτα» στη φόρα. Κάπως έτσι βγήκε την Τρίτη (21/5) ο διεθνής διαιτητής, Τόμι Σχινάς, και αποκάλυψε γιατί δεν παίζει αγώνες του Παναθηναϊκού, έπειτα από παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Βεβαίως, κατά τον ισχυρό άνδρα των «πρασίνων» στο μπάσκετ υπάρχουν νόμοι και κανόνες, αλλά δεν φαίνεται να ισχύουν για όλους.

Στο μεταξύ, σε κωμωδία έχουν καταντήσει τα… περίφημα πρακτικά του ΕΣΑΚΕ από τη συνεδρίαση της ΚΕΔ για την 26ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών, καθώς σε αυτά που έχει καταθέσει ο Ολυμπιακός στο ΑΣΕΑΔ δεν υπάρχει η υπογραφή του προέδρου της επιτροπής, Συμεωνίδη, ενώ σε εκείνα που κατέθεσε η Ομοσπονδία έχει μπει η… τζίφρα του! Η ουσία είναι, πάντως, ότι το ΑΣΕΑΔ θα ανακοινώσει στις 13 Ιουνίου την απόφασή του για το νομότυπο της διαδικασίας, όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει το πρωτάθλημα…

Πάντως, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ δεν έπεσαν από τα σύννεφα με όσα κατήγγειλε ο Σχινάς για τις παρεμβάσεις στην διαιτησία και τον λόγο που δεν του επιτρέπουν από το 2017 να σφυρίζει παιχνίδια του Παναθηναϊκού.

«Σταμάτησα να παίζω τον Παναθηναϊκό το 2017, γιατί δυστυχώς με έχει εξαιρέσει ο κύριος Γιαννακόπουλος. Αυτό που έχω να πω είναι οτι δεν γίνεται να λες ότι δεν γίνεται να εξαιρείς διαιτητές και εσύ να εξαιρείς. Εμένα ήταν μία υπόθεση όπου κινήθηκα νομικά για κάποια πράγματα που αναφέρθηκαν για εμένα και ακολούθησα την δικαστική οδό, με αποτέλεσμα να υπάρξει η εξαίρεσή μου», είπε στον ραδιοσταθμό Sport24 και ρωτήθηκε γιατί ζήτησε να αλλάξει αυτό, απάντησε: «Υπάρχει μία απόφαση και σέβομαι τους θεσμούς. Το μπάσκετ δεν είναι το μόνο πράγμα που ασχολούμαι στην ζωή. Έχω άλλα εννέα πράγματα στην ζωή μου, δεν πρόκειται να ζητήσω κάτι. Έχει ακολουθηθεί η δικαστική οδός, έχουν βγει κάποιες αποφάσεις τις οποίες δεν πρόκειται να αναφέρω επειδή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο».

Για το no call στην επαφή του Δημήτρη Διαμαντίδη με τον Σκούνι Πεν στους τελικούς του 2007, τόνισε: «Αυτό συνέβη επειδή τότε το μπάσκετ είχε καταστραφεί με τον διαχωρισμό της ULEB με την FIBA. Οι διαιτητές της EuroLeague είχαν άλλες εντολές σε σχέση με αυτούς της FIBA. Στη FIBA η εντολή ήταν να σφυρίζουν οι διαιτητές αυτό που έβλεπαν. Στην EuroLeague υπήρχε η εντολή να καταλογίζουν ένα φάουλ αν θεωρούν ότι μία επαφή μπορεί να επηρεάσει την κίνηση του παίκτη και να του αλλάξει πορεία.

Εγώ έβλεπα τον αγώνα στην τηλεόραση και αυθόρμητα σηκώθηκα από την θέση μου και είπα «φάουλ». Όταν όμως μίλησα μετά με 15 διαιτητές της EuroLeague μου είπαν πως ούτε αυτοί θα το έδιναν, επειδή αυτή την εντολή είχαν».

Ενώ για τα όσα έχει ακούσει τόσο από την πλευρά του Ολυμπιακού όσο από εκείνη του Παναθηναϊκού: «Εμένα τα τελευτάια χρόνια με περάσαν πριονοκορδέλα και Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί. Μέχρι το 2017, που σταμάτησα να σφυρίζω αυτά τα παιχνίδια για τους γνωστούς λόγους.

 Την επόμενη χρονιά έπαιξα τον τελικό Κυπέλλου του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και όλοι έλεγαν τι καλή διαιτησία και τι καλή δουλειά έγινε Γιατί; Επειδή δεν έπαιζαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Δεν αρχίζει και τελειώνει η ζωή μας στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκο».

Τέλος είπε για την ελληνική διαιτησία πως: «Αρχές Ιουνίου – όχι τον Σεπτέμβρη – πρέπει να βρεθούμε όλοι οι άνθρωποι του μπάσκετ και συμφωνήσουμε σε απλά πράγματα. Το πρόβλημα δεν είναι το μπάσκετ, αλλά ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό. Αν είναι αυτοί το πρόβλημα, να δημιουργηθεί μία λίγκα για αυτούς και να παίζουν οι δυο τους, να αλληλοσκοτώνονται και να λύσουμε τα θέματά μας. Είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα να κάνουμε ένα βήμα πίσω; Στην Ελλάδα δε νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Μοιραστείτε το: