21/07/2019
Ελλάδα | Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 - 21:22

Κάθετος ο Τσίπρας: «Δε θα μειωθεί το αφορολόγητο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ισχύσει όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Απόλυτος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα (15/4) στον Ant1 σχετικά με το αφολόγητο και όσα ακούγονται για τη μείωσή του. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται αυτό να συμβεί και τόνισε ότι δεν θα γίνει «όσο είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Όπως δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στα εξής: «Τον Σεπτέμβρη είπα τελειώνει η λιτότητα και όσα έχω πει από τότε, αν και με αμφισβητούσατε, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως η μη περικοπή των συντάξεων. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε λογικής ελάφρυνσης των βαρών. Δεν πρόκειται να προβούμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά στρατηγικού σχεδιασμού».

Ρωτήθηκε αν θα υπάρξει ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων και τόνισε: «Θα δούμε τι μπορούμε να δώσουμε όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, αλλά ως μέτρα ελάφρυνσης γιατί η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί αλλά και οι πολίτες».

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε εκ νέου για τον χρόνο των εκλογών αλλά και για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει με 10 ή και περισσότερες μονάδες από τη Ν.Δ. «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Τα ίδια έδειχναν και στο παρελθόν», είπε και συνέχισε: «Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες (σ.σ. του Μαΐου) θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες», σημείωσε. 

Όσο για μια ήττα στις Ευρωεκλογές, επισήμανε: «Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν και δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή κατάσταση. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε τη διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές. Χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμωνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν αυτή είχε πολιτικό κόστος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στη χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος. Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄ αυτές τις συνθήκες για την χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" αλλά για "Σκόπια" και "Σκοπιανούς", τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004».

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση σχετικά με τα σκάνδαλα, ο πρωθυπουργός, είπε: «Για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης. Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε. Ποιο είναι το σκάνδαλο; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε; Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε. Είπα στη Βουλή "κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore" η ΝΔ έτρεχε να κρυφτεί. Το ίδιο έκαναν και με το πόθεν έσχες».

Όσο για τα σκάνδαλα που οδηγούνται στη δικαιοσύνη, δήλωσε: «Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. Το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Η κυβέρνηση κινήθηκε απολύτως θεσμικά. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Μοιραστείτε το: