26/06/2019
Ελλάδα | Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 - 20:10

Εισαγγελέας για Siemens: Πρότεινε καταδίκη Τσουκάτου και άλλων δέκα

Την ενοχή των 11 από τους 16 πρώτους κατηγορουμένους για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της ζήτησε η Ελένη Σκεπαρνιά

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πολύκροτη υπόθεση της Siemens, καθώς τη Δευτέρα (15/4) έγινε η εισήγηση της εισαγγελέα, Ελένη Σκεπαρνιά, για τους πρώτους 16 κατηγορούμενους, εκ των οποίων πρότεινε την ενοχή των 11. Στην επόμενη συνεδρίαση θα εισηγηθεί και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που ξεπερνούν τους 40.

Μεταξύ όσων πρότεινε την καταδίκη είναι και ο τέος «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος έχει ομολογήσει παράνομες χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα όπως επισήμανε αυτή η πρακτική ήταν πάγια για τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Η δίκη αφορά τα «μαύρα ταμεία της Siemens» και την σύμβαση της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του. Έπειτα από δύο χρόνια δικαστικής διαδικασίας η υπόθεση φτάνει προς το τέλος της. Η εισαγγελέας κατά την εισήγησή της παρουσίασε τις διαδρομές εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων από τη μητρική Siemens προς τα στελέχη της στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό τη δωροδοκία. Οι μίζες δίνονταν μέσα από εταιρείες off shore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά.

Το ποσό της «μίζας», σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ζημία που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο. «Ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι δεν υπήρχε ζημία, αντίκειται στη λογική και στους κανόνες της αγοράς», τόνισε η Σκεπαρνιά. Αναφερόμενη μάλιστα σε κάποιους εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης είπε ότι οι Μαντέλης, Τσουκάτος και στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν από τη Siemens. Tις μίζες, έδινε μεταξύ άλλων, ο Νο1 τότε της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος αλλά και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Χρήστος Καραβέλας που διαφεύγεi της σύλληψης.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή των Χρήστου Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομου Μαυρίδη και Αλέξανδρου Αθανασιάδη, αποδίδοντάς τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, καθώς και κατά περίπτωση πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Επίσης η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και των Ρόλαν Κοχ (Roland Koch),Τόμας Γκάνσβιντ (Thomas Ganswindt) , Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου (Hans-Walter Bernsau) και Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutschenreuter).

Παράλληλα, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή συνολικά πέντε κατηγορούμενων. Από αυτούς, η εισαγγελέας ζήτησε αθώωση λόγω αμφιβολιών για τέσσερις, ενώ για το Γερμανό διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής Siemens, Χάινριχ Φον Πίρερ, διέκρινε έλλειψη δόλου.

 

 

Μοιραστείτε το: