20/04/2024
ΓΓΑ | Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 - 23:53

Ο απολογισμός του υφυπουργού Αθλητισμού (video)

Ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για τις αλλαγές στον τομέα ευθύνης του στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ * Δείτε όσα είπώθηκαν * Αποστολή του a-sports.gr στη Θεσσαλονίκη

Μια αναδρομή, έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να κάνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός στην Sportexpo.

Ο πολιτικός προϊστάμενος των σπορ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα «Αθλητισμός και Κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (12/4) στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη. Ο Βασιλειάσης είχε στο πάνελ ακόμα μαζί του τον γγΑ Ιούλιο Συναδικό, τον δημοσιογράφο υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, τον πρόεδρο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλεβιτς, τον πρώην Ολυμπιονίκη και υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Νικολαϊδη, τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο με την παράταξη Τζιτζικώστα, Άγγελο Χαριστέα και τον παραολυμπιονίκη και δικηγόρο Ανδρέα Κατσαρό με συντονιστή της εκδήλωσης τον ειδικό συνεργάτη της ΓΓΑ Αλέξη Αδαμίδη.

«Το αθλητικό οικοδόμημα στη χώρα μας αποδείχθηκε, ιδίως στην περίοδο της κρίσης, ότι ήταν χτισμένο πάνω σε πήλινα θεμέλια. Δε θα πω σαθρά, θα αποφύγω τους βαρύς χαρακτηρισμούς, σκοπός είναι να δούμε τι θα κάνουμε. Ένας γίγαντας σε πήλινα πόδια. Εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τη λογική, τη φιλοσοφία και τη ροή αυτής της εξελικτικής πορείας. Προσπαθήσαμε, με κάθε παρέμβαση που κάναμε, να βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι, σε έναν εξορθολογισμό όλων των διαδικασιών», είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του ο υφυπουργός Αθλητισμού για να συνεχίσει: «Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Θα αναφέρω καταρχάς στο νομοθετικό έργο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ψηφίστηκαν τέσσερις αθλητικοί νόμοι, ένας για τη βία, ένας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ένας για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και ένας για το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού».

Και ο Γιώργος Βασιλειάδης πρόσθεσε: «Χωρίς να λέμε ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, ιδιαίτερα στο θέμα της βίας, το οποίο είναι πολύ βαθύτερο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο το ξεπερνάς μόνο με δράσεις σαν και αυτές που γίνονται αυτές τις τρεις μέρες εδώ στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά το ντόπινγκ εναρμονίσαμε τη χώρα μας με το διεθνές θεσμικό πλαίσιο, προσπαθήσαμε να σώσουμε την κατάσταση από την κακή θέση που βρισκόταν και ταυτόχρονα μέσα στο ίδιο ασφυκτικά οικονομικό περιβάλλον να αλλάξουμε τις συνθήκες λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες γι' αυτό, να κάνουμε συνεργασίες με τον αντίστοιχο κυπριακό οργανισμό. Μπήκαμε σε μια διαδικασία να αναβαθμίσουμε το εργαστήριό μας, εξασφαλίζοντας κονδύλι ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του. Μία συνολική πολιτική για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, όμως ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Με τον Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα κάνουμε παρεμβάσεις στις αθλητικές Ομοσπονδίες με την απλή αναλογική στις εκλογές, την ποσόστωση φύλου, την κατάργηση της ψήφου δια αντιπροσώπου. Επίσης με το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, δίνουμε περισσότερα εφόδια ελέγχου στην επιτροπή να μπορεί να κρατήσει ανθρώπους που δεν έχουν θέση στον αθλητισμό, μακριά από αυτόν. Αυτά σε ότι έχουν να κάνουν με το νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να σώσουμε το αθλητικό οικοδόμημα. Με προϋπολογισμό στα 14 εκατομμύρια ευρώ για τις ομοσπονδίες το 2014, τον οποίο κρατήσαμε στα ίδια επίπεδα το 2015, πέρυσι φτάσαμε στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Δημιουργούμε υποτροφίες για τους νέους αθλητές, ενώ έχουν γίνει και γίνονται μεγάλες παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ξεκίνησε με προϋπολογισμό τα 2 εκατομμύρια ευρώ και έχει φτάσει 10 εκ το χρόνο, ήδη τρέχουν 240 έργα σε όλη την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα Φιλόδημος ήρθε να καλύψει όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που υπήρχαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις με ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες».

Εν συνεχεία ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε: «Αποφύγαμε τα μεγάλα λόγια και τα έργα βιτρίνας και κορδέλας. Τα 420 έργα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, είναι στη λογική της κοινωνίας, της εξυπηρέτησης των πραγματικών αναγκών και συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, του μαζικού αθλητισμού. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η ιδέα για μια Sportexpo. Ένα ετήσιο μάζεμα όλου του αθλητικού κόσμου της Ελλάδας, με σκοπό να δείξει τα επιτεύγματά του, να αναδείξει τον σχεδιασμό του για τις επόμενες χρονιές και κυρίως να φέρει σε επαφή τα παιδιά μας με όλη τη γκάμα των αθλημάτων που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Δειλό βήμα στην αρχή, πνιγηρές οικονομικές συνθήκες, αλλά ο σκοπός μας ήταν αυτό το γεγονός να ξεπεράσει τα σύνορα.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που δεν επιλέχτηκε τυχαία το 2015 για να στηθεί αυτό το πρότζεκτ με σκοπό να ξεπεράσει και τα δικά μας σύνορα, διότι είναι μια πόλη που παρήγαγε πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές στο σύνολο των αθλημάτων. Ευτυχήσαμε, λοιπόν, στο κλείσιμο του 4ετους κύκλου να πετύχουμε αυτό που είχαμε θέσει εξαρχής, να είναι η Sportexpo μια έκθεση διεθνής, που συμμετέχουν όλες οι ομοσπονδίες και οι ελάχιστες που δεν συμμετείχαν, του χρόνου πιστεύω ότι θα πρωτοστατούν, αλλά και να ξεπεράσει τα δικά μας σύνορα. Αύριο η καρδιά των Βαλκανίων θα χτυπάει εδώ (σ.σ. υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία για την από κοινού υποψηφιότητα διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2028 και Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2030). Διότι μέσα από αυτή την έκθεση ερχόμαστε να στείλουμε το μήνυμα, ότι είμαστε εδώ, στεκόμαστε στα πόδια μας, έχουμε γυρίσει σελίδα και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Και για να το κοιτάς με αισιοδοξία, πρέπει να το κοιτάς χέρι χέρι και βήμα βήμα με τους γείτονές σου. Να κάνουμε τα Βαλκάνια για πρώτη φορά έναν πομπό θετικών ειδήσεων. Η γειτονιά μας μόνο με αρνητικά συνήθιζε να απασχολεί τον κόσμο. Αύριο, λοιπόν, ερχόμαστε και δίνουμε τα χέρια με τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε μια πρώτη μεγάλη διοργάνωση, στην προσπάθεια να γίνουμε το επίκεντρο της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού αθλητισμού, να δείξουμε ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας και μέσα από αυτά πάμε να φτιάξουμε μια άλλη ιστορία που να αρμόζει στους λαούς της γειτονιάς μας, αλλά και στον λαό της Ελλάδας, ότι μπορούμε να κάνουμε αθλητικές διοργανώσεις χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η χώρα μας έχασε πολλές ευκαιρίες στα χρόνια της ευμάρειας, στα χρόνια που, δεν έχει σημασία πως, αλλά λεφτά υπήρχαν. Ο σχεδιασμός και το μεράκι δεν υπήρχαν και κυρίως δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί ελέγχου που θα έβαζαν φρένο σε λάθη. Για πολλά πράγματα δε χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται χρήματα για τις υποδομές , για καλύτερες συνθήκες. Δε χρειάζονται χρήματα για σωστό προγραμματισμό, για να είναι σωστό το κράτος στον προγραμματισμό του και να μη χρωστά σε κανέναν, για να κάνουν οι αθλητές απουσίες για να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα, για να θεσπίσεις για αυτά τα παιδιά ενισχυτική διδασκαλία. Καταφέραμε και εκταμιεύσαμε πάνω από 10 εκ. ευρώ, ήταν πολλά τα χρόνια που για να είμαστε εντάξει προς τους αθλητές μας, εξοφλήσαμε τα χρέη προς τους πρωταθλητές μας και να τους κοιτάμε στα μάτια. Δεν ήθελε χρήματα για την κάρτα υγείας του αθλητή, για να μπορούμε, δηλαδή, να έχουμε ένα προληπτικό έλεγχο στα παιδιά μας που γυμνάζονται. Τη δεκαετία του 2020 χάνουμε 45 παιδιά μόνο στο νομό Αττικής, γιατί κανένας δε σκέφτηκε να εξετάσει σοβαρά αυτά τα παιδιά, απλά μέχρι σήμερα μια σφραγίδα ένα χαρτί και πιθανά 10 ευρώ εξασφάλιζαν την πρόσβαση στον αθλητισμό. Δε για να μπορείς να εξοπλίζεις με ομοσπονδιακούς προπονητές. Χρειαζόμαστε όραμα και υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να ξαναστήσουμε αυτή τη χώρα στα πόδια της. Να μπορεί ξανά ο λαός να ονειρεύεται, όχι να ζει σε όνειρο, αλλά να έχει τις τύχες στα χέρια του. Με σύνεση και προσοχή, να χαράσσει την επόμενη η μέρα. Να αφήνει το παρελθόν και να φτιάχνει ένα μέλλον που να του αξίζει.

Αυτά τα 4 χρόνια κάναμε πράγματα που ο ελληνικός αθλητισμός είχε να δει δεκαετίες. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κοιταζόμαστε στα μάτια και να ξέρουμε ότι κανένα ευρώ του ελληνικού λαού δε θα πεταχτεί στα σκουπίδια, καμιά πολιτική ηγεσία δε θα κάνει ό,τι θέλει και πως το αθλητικό οικοδόμημα θα λειτουργεί με κανόνες, με σεβασμό στη δημοκρατία και στην εκπροσώπηση. Με αυτούς τους τρεις άξονες θα προχωρήσουμε μπροστά».

-ΔΕΙΤΕ το σχετικό βίντεο

Μοιραστείτε το: