19/04/2024
Ελλάδα | Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 - 23:50

Η θέση του Κούγια για εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ με την ιδιότητα του έγκριτου ποινικολόγου ανέλυσε το ζήτημα σε εκδήλωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Πολυδιάσταση είναι η παρουσία του Αλέξη Κούγια, ο οποίος πέρα από τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητές του ως ιδιοκτήτης της ΑΕΛ είναι και έγκριτος ποινικολόγος. Γι’ αυτό και προσκλήθηκε να μιλήσει σε εκδήλωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, όπου ανέλυσε τη θέση τους για τις εγκληματικές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις και γενικά για το ποινικό δίκαιο.

«Μετά το Πάσχα αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή οι νέοι κώδικες (ήτοι Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), ενώ μέχρι και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας να μεταρρυθμιστεί το σύνολο του ποινικού μας συστήματος με την αλλαγή των Κωδίκων», επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας xronos, που αναδημοσιεύτηκα στο επίσημο σάιτ της ΑΕΛ και συνεχίζει ως εξής:

«Η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχουν τεθεί και τα δύο νομοσχέδια των Κωδίκων βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου οι νέοι Κώδικες αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η κατάθεσή τους στη Βουλή αναμένεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφισή τους θα γίνει με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστούν στο σύνολο τους –ανά Κώδικα- και όχι κατ' άρθρον.

Θυμίζουμε ότι ο ισχύον ποινικός κώδικας έχει τεθεί σε λειτουργία από 1.1.1951 και σε αυτά τα 68 χρόνια ζωής έχει δεχθεί πολλές εκατοντάδες επεμβάσεις, άρα φαίνεται στον εξωτερικό παρατηρητή τουλάχιστον - και ενόσω η κοινωνία αλλάζει το ίδιο και το έγκλημα - ότι χρειάζεται μία "επανεκκίνηση", όπως την χαρακτήρισε εύστοχα ο καθηγητής Νομικής ΔΠΘ Στέφανος Παύλου, ο οποίος παραβρέθηκε ως ομιλητής σε εκδήλωση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ με τίτλο "Εγκληματικές και Τρομοκρατικές Οργανώσεις". Στην ίδια εκδήλωση παρέστη ως ομιλητής ο διάσημος ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, με την αίθουσα να είναι κατάμεστη από φοιτητές και νομικούς.

Ο Στέφανος Παύλου, εκτός από καθηγητής Ποινικού Δικαίου, είναι και ο εκπρόσωπος της σχολής στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή για το νέο σχέδιο νόμου, που θα αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα. Στο λόγο του, έκανε μία ενδιαφέρουσα αναδρομή στον ελληνικό ποινικό δίκαιο ανά τα χρόνια και ανέλυσε σε βάθος το θέμα. Εν πολλοίς εξήγησε ότι το ελληνικό ποινικό δίκαιο τιμωρεί πράξεις όχι σχέδια, όμως πληροφόρησε το τι ισχύει με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων μπορούν να τιμωρηθούν ακόμη και πριν την εκδήλωση του εγκλήματος καθαυτού, ως εξαίρεση στον κανόνα.

Η ομιλία του ήταν εξειδικευμένη και αφορούσε νομικούς, καθώς εξέτασε τις εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις υπό το πρίσμα του δικαίου και πληροφόρησε το πως αυτές οι συμπεριφορές τιμωρούνται, καθώς προσβάλουν το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης πριν καν τελεστεί το έγκλημα, δηλαδή στο στάδιο της κατάστρωσής του. Σε μία γενικότερη τοποθέτηση, δεν έκρυψε ότι "το ποινικό δίκαιο είναι σκληρό, γι' αυτό και οι ευνομούμενες πολιτείες φροντίζουν να το οχυρώνουν με δικαιώματα και να το θωρακίζουν", χαρακτηρίζοντας ως δύσκολη δουλειά την θέσπιση ενός Ποινικού Κώδικα.

Χαρούμενος αναφορικά με την εξαιρετικά υψηλή προσέλευση φοιτητών στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Αλέξης Κούγιας. "Μόνο εμείς οι νομικοί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο", είπε στο πλαίσιο της ομιλίας του, ενώ σε άλλη αποστροφή του πρόσθεσε: "Ανάλογα με την προσωπική και νομική μας αξιοπρέπεια, το σύστημα αξιών που έχει ο καθένας μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να γίνει καλύτερος ή να τον σπρώξουμε προς τα κάτω (...). Δεν υπάρχουν πιο επικίνδυνοι από τους ανθρώπους που έχουν άριστες νομικές γνώσεις, επιλέγονται σε κορυφαίες θεσμικά θέσεις, αλλά δεν έχουν προσωπική ή νομική αξιοπρέπεια ή σύστημα αξιών". Μίλησε κατόπιν εξειδικευμένα και νομικά αναφορικά με τις έννοιες της εγκληματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης, μεταφέροντας μερικές από τις δικές του εμπειρίες σε δικαστικές αίθουσες, ανά τα χρόνια, ενώ μίλησε και για τις διαφαινόμενες αλλαγές στους δύο Κώδικες».

Μοιραστείτε το: