21/08/2019
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 - 19:38

Αίτημα στην UNESCO για να θεωρούνται τα Αρχαία Ελληνικά πολιτιστική κληρονομιά

Το υπέβαλε η ένωση «Human-Hist» από τη Γαλλία * Ζητά το ίδιο και για τα Λατινικά

Πολλούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο έχουν τα Αρχαία Ελληνικά και αυτό αποδεικνύεται.

Γαλλική Ένωση υπέβαλε αίτημα στην UNESCO ώστε η γλώσσα να συμπεριληφθεί μαζί με τα Λατινικά στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αρχαιολογίας Βενσάν Μερκενμπρέκ, πρόεδρος της ένωσης «Human-Hist», εξήγησε: «Θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε στο κοινό τη σπουδαιότητα και την ικμάδα των αρχαίων γλωσσών».

Το μανιφέστο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της «Β' Διεθνούς Συνάντησης των αρχαίων γλωσσών», ενός διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται στο Οτέν και στο οποίο συμμετέχουν 80 ερευνητές και πανεπιστημιακοί από τη Γαλλία και άλλες χώρες. Οι συζητήσεις σε κάποια από τα στρογγυλά τραπέζια γίνονται στα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά.

Μάλιστα, την πρωτοβουλία χαιρέτησε και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος χαρακτήρισε το μανιφέστο «εμβληματικό και ουσιώδες για την υπεράσπιση των αρχαίων γλωσσών που είναι το ζωντανό σφρίγος της δικής μας γλώσσας».

«Τα ελληνικά και τα λατινικά δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες, ούτε ελιτιστικές (γλώσσες) και πρέπει να τις προωθήσουμε», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους διδάσκοντες οι οποίοι «μεταλαμπαδεύουν αξίες».

Η παρουσίαση, βέβαια, στο Οτέν δεν ήταν τυχαία, καθώς τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται στην πόλη αυτή αδιαλείπτως εδώ και 2.000 χρόνια.

Μοιραστείτε το: