21/08/2019
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 - 14:43

Πέθανε η Ανιές Βαρντά

Η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια ελληνικής καταγωγής είχε χαρακτηριστεί η «γιαγιά της Νουβέλ Βαγκ»

Σε ηλικία 90 ετών άφησε την τελευταία της πνοή μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της, η Ανιές Βαρντά «έσβησε» το βράδυ της Πέμπτης (28/3) στο σπίτι της, χτυπημένη από τον καρκίνο.

Γύρω της ήταν η οικογένειά της και τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Η σπουδαία κινηματογραφίστρια είχε χαρακτηριστεί η «γιαγιά της Νουβέλ Βαγκ», αφήνοντας σπουδαίο έργο.

«Στις ταινίες μου πάντα ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να δουν σε βάθος. Δεν θέλω να δείξω πράγματα, αλλά να τους δώσω την επιθυμία να δουν», έλεγε.

Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1928 στις Βρυξέλλες, από Γαλλίδα μητέρα και πατέρα Έλληνα πρόσφυγα της Μικράς Ασίας.

Από το 1954 ξεκίνησε να σκηνοθετεί ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους και ακολούθησαν και μεγάλου. Η «La Pointe Courte» θεωρείται πρόδρομος της Νουβέλ Βαγκ και η «Cléo from 5 to 7», ανήκει πλέον στο κύμα.

Για την ταινία «Vagabond» του 1985 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα, ενώ είχε τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, καθώς της έχει απονεμηθεί o Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας, το Τιμητικό Βραβείο Σεζάρ, το βραβείο Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Τιμητικό Όσκαρ.

Παρά τα 89 της χρόνια, περπάτησε τελευταία και στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ με το μοναδικό της στιλ.

Τελευταία της δημιουργία ήταν το 2017 το «Πρόσωπα και Ιστορίες»,ένα road movie στο οποίο η ίδια ταξιδεύει σε όλη τη Γαλλία και μαζί με τον καλλιτέχνη Τζέι Αρ παρουσιάζουν τους απλούς ανθρώπους που συναντούν, αφού τα ντοκιμαντέρ ήταν έτσι κι αλλιώς η μεγάλη της αγάπη...

Μοιραστείτε το: