19/07/2019
Ελλάδα | Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 - 01:41

Καθυστερεί η δόση του 1 δισ. ευρώ λόγω ασυμφωνίας

Ούτε στο EuroWorking Group της Δευτέρας τα βρήκαν οι Ελλάδα και η Ε.Ε. για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Άκαρπο για την Ελλάδα πέρασε και το EuroWorking Group της Δευτέρας (25/3) και προς το παρόν είναι… παγωμένη η εκταμίευση της δόσης ύψους 970 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα έγκειται στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν τους συντελεστές σε σχέση με όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ώστε το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, που αγγίζει το 1 δισ ευρώ. Μια ακόμα… παρασπονδία και οι αγορές θα πάρουν άσχημο μήνυμα, κάτι που δεν ευνοεί την εύθραυστη οικονομία της Ελλάδας.

Επίσης έρχονται και οι εκλογές της αυτοδιοίκησης και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τον Μάιο και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να μπούνε σε περιπέτειες.

Οι θεσμοί θέλουν να τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις, τόσο στο ύψος της οφειλής (50.000 ευρώ) όσο και στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας (130.000 ευρώ). Παράλληλα, θέλουν να μπει πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας από 180.000 έως 230.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, έναντι 250.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, θέλουν να εξαιρεθούν από την προστασία όσοι δανειολήπτες διατηρούν καταθέσεις ή άλλα επενδυτικά μέσα τρέχουσας αποτίμησης άνω των 20.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το: