23/05/2019
Ελλάδα | Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 - 01:28

Δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα τα δέκα ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου...

Προκλητική ανακοίνωση-απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Δεν σταματά να προκαλεί η Τουρκία και το βράδυ της Παρασκευής (15/3) το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση, απαντώντας στην αντίστοιχη του ελληνικού και αναφέροντας προκλητικά ότι δεν αναγνωρίζει τα δέκα ναυτικά μίλια του ενάεριου χώρου της Ελλάδας.

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ελληνική ανακοίνωση ήταν αδιανόητη και παράξενη.

Αναλυτικά: «Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Μοιραστείτε το: