23/05/2019
Ελλάδα | Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 - 22:56

Κοτζιάς: «Το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι το καλύτερο υπουργείο»

ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικό και σε σύγκριση με υπουργεία ξένων χωρών

Με τα καλύτερα λόγια για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε την Πέμπτη (21/2) ο Νίκος Κοτζιάς, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο πρώην υπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι «είναι εξαιρετικό και σε σύγκριση με υπουργεία ξένων χωρών» και δήλωσε ότι «οι διπλωμάτες πρέπει να προτρέπονται να λένε την γνώμη τους, και η πολιτική ηγεσία πρέπει να ανοίγει δρόμους».

Μεταξύ, άλλων, αναφέρθηκε στις αρχές και στους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία περιέγραψε ως «πολιτική ειρήνης, έξυπνης ισχύος και διαλόγου».

Όπως είπε, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος διέπεται από 12 «αρχές - στόχους»: ενεργητική πολιτική, θετική ατζέντα, καλή γνώση της σχέσης εξωτερικής πολιτικής και Ιστορίας, αποφυγή του δογματισμού, στρατηγικός προσανατολισμός-σχεδιασμός (συμμαχίες) ευθύνη, αξιοποίηση και κατανόηση των αντιθέσεων, εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, δομές ασφάλειας, αναβάθμιση ενός μικρού κράτους, καλές σχέσεις και προσαν Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε τις εσωτερικές αντιφάσεις της χώρας, την αλαζονεία της ηγεσίας της και τις αναθεωρητικές της τάσεις.

Η Ελλάδα, ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ, επιδεικνύει υπομονή, νηφαλιότητα για μείωση των εντάσεων, χωρίς όπως τόνισε, να είναι διατεθειμένη να προβεί σε παραχωρήσεις από τις αρχές και τις αξίες της.

Μοιραστείτε το: