28/03/2024
Ελλάδα | Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 - 09:43

B. Θάνου: «Ο Τσίπρας έβγαλε τη χώρα από την κρίση» (video)

H πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1 μίλησε για τις παθογένειες της Δικαιοσύνη και εξήγησε γιατί διετέλεσε νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού

Έγινε για έναν περίπου μήνα το 2015 η μοναδική έως τώρα γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, έστω και υπηρεσιακή, διετέλεσε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ακολούθως νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και από το τέλος Δεκέμβριου του 2018 διορίσθηκε επικεφαλής της Αρχής Ανταγωνισμού.

Ο λόγος φυσικά για την Βασιλική Θάνου, η οποία παραχώρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Κώστα Αρβανίτη για λογαριασμό της εκπομπής «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1, η οποία προβλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (18/2).

Η ανώτατη δικαστικός λειτουργός υπεραμύνθηκε της τοποθέτησής της στην προεδρία της Αρχής Ανταγωνισμού υπογραμμίζοντας ότι δεν τη θεωρεί υποδεέστερη τη θέση σε σχέση με τις προηγούμενες, που κατείχε.

«Όσο ακόμα έχω υγεία οφείλω να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Επειδή η θέση της προέδρου της Αρχής Ανταγωνισμούς είναι συναφής με τα δικαστικά καθήκοντα και επειδή είναι μία σημαντική αρχή που προσφέρει πολλά δια της εξασφάλισης των κανόνων του ανταγωνισμού, επέλεξα να αποδεχτώ την πρόταση», είπε χαρακτηριστικά.

Η Β. Θάνου κλήθηκε να σχολιάσει για το γεγονός ότι βρέθηκε για σχεδόν 1,5χρόνο στο πόστο της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας: «Η θέση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού δεν είναι κομματική θέση, αλλά θεσμική. Ούτε συμμετείχα σε κομματικές εκδηλώσεις ούτε γράφτηκα σε κάποιο κόμμα. Δέχθηκα την πρόταση του πρωθυπουργού, αφού ζήτησα λίγο χρόνο. Και όταν επανήλθα την αποδέχθηκα χωρίς μισθό, ώστε να μη μου αποδώσει κάποιος ότι έχω δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις από οποιονδήποτε».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού υπογράμμισε ότι: «Ορισμένοι μου απέδωσαν κομματική χροιά και μου επιτέθηκαν… Δεν με έχει πονέσει, ούτε με έχει προβληματίσει. Είναι τα ίδια 2-3 συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν προσωπική εμπάθεια εναντίον μου, από τότε που επελέγην ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το ανέμενα… Είναι επί προσωπικού, αλλά έχει σχέση και με κάποιες μεγάλες υποθέσεις…».

Η Β. Θάνου, πάντως, έμπλεξε το εγκώμιο στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας: «Ο πρωθυπουργός έβγαλε τελικά την χώρα από την κρίση, αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Έκανε μεγάλη προσπάθεια και θεώρησα ότι όφειλα και εγώ να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία που είχα. Έχω την ικανοποίηση ότι προσέφερα στην προσπάθεια του πρωθυπουργού. Τελεσφόρησε η προσπάθεια, γιατί η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια. Συνέβαλα και εγώ ένα λιθαράκι ως σύμβουλος του πρωθυπουργού», ενώ ερωτηθείς αν θα έπραττε κάτι ανάλογο και αν ήταν άλλος πρωθυπουργός απάντησε: «Θα μπορούσα να πω ναι, αν εγώ εκτιμούσα ότι κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια για να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση…».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις ορισμένων αποφάσεων και αν έχουμε Δικαιοσύνη των φτωχών και των δυνατών είπε: «Υπάρχει πράγματα καθυστέρηση, οφείλεται κυρίως στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων. Ο Έλληνας έχει και μια φιλοδικία. Θα μπορούσαν να γίνουν προσπάθειες για επιτάχυνση. Δεν νομίζω ότι γίνεται διάκριση, αλλά όταν υπάρχει ένας διάσημος τότε πέφτουν τα φώτα και φαίνεται η παθογένεια και έτσι αναδεικνύονται τα αρνητικά…».

Στο ερώτημα αν παρεμβαίνουν οι πολιτικοί στους δικαστές η Β. Θάνου αρχικά τόνισε: «Εγώ δεν το έζησα… Δεν σηκώνει εύκολα ο πολιτικός το τηλέφωνο στο δικαστική. Η πίεση γίνεται δια της δημοσιότητας. Υφίσταται μια ψυχολογική πίεση, αν είναι και νεότερος… Υπό αυτή την έννοια», για να προσθέσει: «Να σταματήσουν τα κόμματα να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη. Κάνει κακό και για τη Δικαιοσύνη και για τη Δημοκρατία. Και αυτό το λέω και για τους προηγούμενους και για τους τωρινούς».

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με την Αρχή Ανταγωνισμού παραδέχθηκε πως: «Θα έπρεπε να υπάρχει ταχύτερη προώθηση των υποθέσεων για να μην παραγράφονται στα διοικητικά δικαστήρια… Γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση», ενώ στην αρχή της συνέντευξής της αποκάλυψε το άκρως εντυπωσιακό ότι όταν ξεκινούσε στο δικαστικό σώμα το 1975 υπήρχαν μόλις 10 γυναίκες σε σύνολο 1.500, καθώς υπήρχε μεγάλη προκατάληψη.

Μοιραστείτε το: