25/04/2024
Ελλάδα | Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 - 14:58

Βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη Τσίπρας και Ζάεφ

«Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμάς αλλά στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Με το βραβείο «Ewald von Kleist», για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών τιμήθηκαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ και οι δύο ηγέτες έστειλαν μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

Η απονομή έγινε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη Ασφαλείας ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης. Τη βράβευση πραγματοποίησε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ο πρέσβης και επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ευχαριστήριο λόγο του έκανε λόγο για ένα βραβείο που « δεν ανήκει σε εμάς αλλά στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας».

«Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ σε αυτό το μέγαρο και θα παραλάμβανα ένα βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Αυτή όμως είναι η ζωή. Ποτέ μην λες ποτέ. Οι καιροί αλλάζουν και εμείς αλλάξαμε πράγματα προς το καλύτερο για τους λαούς μας».

Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους δούλεψαν για να υλοποιηθεί η εξέλιξη που έφερε το βραβείο, ενώ εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη στον Ζάεφ «γιατί για εκείνον ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση στην αρχή, όπως και για μένα το ίδιο».

Επίσης είπε ότι έχει κρατήσει στο κινητό κάποια πρωτόλεια κείμενα που αποτελούν ντοκουμέντα και τα οποία καταδεικνύουν ότι στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν στην πορεία έως την επίτευξη της λύσης, όταν ήταν δύσκολη περίοδος για τη χώρα του Ζάεφ, ο ίδιος προσπάθησε να του δώσει κουράγιο, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αντίστοιχα όταν ήταν δύσκολες εποχές για τον Έλληνα πρωθυπουργό, παροτρύνοντάς τον να συνεχίσει. «Ο Ζόραν ήθελε αυτή την λύση και το ήθελα κι εγώ, γιατί πιστεύουμε και οι δύο ότι αυτή η εξέλιξη είναι προς όφελος των λαών μας», τόνισε.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Νικολάι Ντιμιτρόφ και τον πρώην Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, «που η συμβολή του ήταν ανεκτίμητη» και τον σημερινό, Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως επίσης και τις διπλωματικές ομάδες των δύο χωρών, τον διπλωματικό σύμβουλο του, Βαγγέλη Καλπαδάκη, και τον σύμβουλο του Ζάεφ, όπως επίσης και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Και συνέχισε: «Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα. Όχι την ελπίδα ως αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη, χειροπιαστή προοπτική, βασισμένη σε ρεαλιστικές λύσεις και συμβιβασμούς. Ελπίδα, βασισμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική που χτίζουμε με έναν συνεργάτη, έναν γείτονα και έναν φίλο. Την ελπίδα – όπως είπε ο Ζόραν – ότι οι νέοι των δύο χωρών μας – η νεολαία της Ελλάδας και ειδικότερα της Ελληνικής Μακεδονίας και η νεολαία της Βόρειας Μακεδονίας – θα οικοδομήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον, για τις σχέσεις μας, για την περιοχή των Βαλκανίων και για την Ευρώπη.

Έχουμε χύσει πολύ αίμα πολεμώντας ο ένας τον άλλον, ή ακόμα και πολεμώντας δίπλα-δίπλα, στα Βαλκάνια», για να υπογραμμίσει ότι «ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε το παρελθόν μας είναι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αμοιβαίου σεβασμού. Και πιστεύω ακράδαντα ότι, αυτές τις μέρες, έχουμε θέσει τη βάση για αυτό το νέο μέλλον μεταξύ ημών, αλλά και μεταξύ όλων των άλλων χωρών στα Βαλκάνια, γιατί αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μοντέλο για την πρυτάνευση της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Πριν από μερικές εβδομάδες, έστειλα ένα μήνυμα στον κ. Ζάεφ σχετικά με το βραβείο και του είπα ότι το πιο σημαντικό βραβείο για μας είναι ότι βάζουμε τα θεμέλια για πραγματική φιλία και συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Και νομίζω ότι και οι δύο το πιστεύουμε σθεναρά. Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμάς αλλά στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας».



 

Μοιραστείτε το: