23/08/2019
Κόσμος | Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 - 16:06

Σκάνδαλο διαδικτυακών εκβιασμών στη Γαλλία, εμπλέκονται δημοσιογράφοι και διαφημιστές

Πρωτοκλασάτα ΜΜΕ απομάκρυναν τους εμπλεκόμενους * Θύματα κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος

Ένα μεγάλο σκάνδαλο συγκλονίζει τη Γαλλία. Όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή (8/2), δημοσιογράφοι πρωτοκλασάτων ΜΜΕ, διαφημιστές και γραφίστες εμπλέκονται σε κύκλωμα διαδικτυακού εκβιασμού πολιτών.

Συγκεκριμένα, η ιδιωτική ομάδα «Ligue du LOL (= Συμμορία του Laugh out Loud)» που φτιάχτηκε στο Facebook στις αρχές του 2010 αποτελούταν από περίπου 30 άτομα, κυρίως δημοσιογράφους, παρενοχλούσε άλλους δημοσιογράφους και μπλόγκερ, κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος.

Τα θύματα καταγγέλλουν ότι μεταξύ άλλων η συμμορία ανέβαζε φωτογραφίες προϊόν φωτομοντάζ και βίντεο, μειώνοντάς τα για το χρώμα τους, το φύλο τους ή τα κιλά τους, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, κάποια φωτομοντάζ ήταν πορνογραφικού περιεχομένου και είχαν σταλεί και σε ανηλίκους.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους εκείνους που αισθάνθηκαν ότι παρενοχλήθηκαν, όμως δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις πλάκες που μπορεί να έγιναν την εποχή εκείνη στο Ίντερνετ», είπε ο δημιουργός της ομάδας, ο Βενσάν Γκλαντ, δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με η Liberation, η οποία τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, όπως και άλλον έναν συνάδελφό του.

Το ίδιο συνέβη και με τον Νταβίντ Ντουσέ, αρχισυντάκτη του Inrocks, που παραδέχεται ότι έκανε «τηλεφωνικές φάρσες».

 

Μοιραστείτε το: