18/06/2019
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 - 17:25

Υποψήφια για τον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η Σπιναλόγκα

Κατατίθεται ο φάκελος

Στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO φιλοδοξεί να μπει η Σπιναλόγκα.

Το Διαχειριστικό Σχέδιο του Φρουρίου Σπιναλόγκας πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και έτσι ο σχετικός φάκελος της υποψηφιότητας είναι πλήρης και αναμένεται να κατατεθεί στο αρμόδιο Κέντρο στο τέλος του μήνα.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο η σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου για το οποίο βοήθησαν πολύ οι τοπικές αρχές, ο δήμος Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η αρχαιολόγος Γωγώ Μοσχόβη που είναι η ψυχή της Σπιναλόγκας, καθώς και η Κεντρική Υπηρεσία», δήλωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Αν τελικά τα καταφέρει, τότε θα αποτελέσει το πρώτο μνημείο της Κρήτης που θα συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επόμενος στόχος θα είναι και η εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, όμως ακόμα ο μινωικός πολιτισμός δεν έχει μπει στον σχετικό κατάλογο.

Για να ενταχθεί στον εν λόγω κατάλογο ένα μνημείο θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δυο κριτήρια: να συνιστά εξέχον παράδειγμα ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, αλλά και τοπίου που μαρτυρεί μια ή περισσότερες σημαντικές φάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς και να συνδέεται με απτό τρόπο με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις εξέχουσας οικουμενικής σημασίας.

Κάτι που ισχύει για τη Σπιναλόγκα.

Το Φρούριο Σπιναλόγκας αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μετά το ανάκτορο της Κνωσού, και τον έκτο στην Ελλάδα.
Το τελευταίο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν τον Ιούλιο του 2017 ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.

Μοιραστείτε το: