24/04/2019
Ελλάδα | Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 - 12:37

Ορκίστηκε ο Τσίπρας, έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του ΥΠΕΞ

Φιλοφρονήσεις ανάμεσα σε πρωθυπουργό και Νίκο Κοτζιά

Μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης ο Νίκος Κοτζιάς παρέδωσε το πρωί του Σαββάτου (20/10) το χαρτοφυλάκιό του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο νωρίτερα ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, νέος υπουργός Εξωτερικών.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στηνηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης. Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα εις το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δυναμή και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο. Δδιότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορείνα παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμεο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται,όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών.

Mήνυμα προς την Τουρκία

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η συνεργασία μας εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός

«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Για τα μυστικά κονδύλια

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ».

Η προσωπική αναφορά του Τσίπρα στον Κοτζιά

«Αυτό που μου μένει από τη συνεργασία μας πιο έντονα από τη συνεργασία μας με το Νίκο Κοτζιά, είναι το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού που τον διακρίνει. Δεν άφησε ποτέ το καθήκον και παρέμεινε προσηλωμένος στο δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής,παραμερίζοντας ακόμα και προσωπικές δυσκολίες. Αυτό δεν μπορώ παρά να το κρατήσω», είπε συγκινημένος ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο Νίκο Κοτζιά.

«Κανονικά όταν κάποιος υπουργός παραιτείται, είναι λογικό να είναι στενοχωρημένος. Όμως στη δική σου περίπτωση, Νίκο, αυτό δεν συμβαίνει. Έχεις κάθε λόγο να είσαι χαρούμενος, γιατί φεύγεις σε μια ιστορική στιγμή, σε μια στιγμή χαράς για την εξωτερική μας πολιτική, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη στα Σκόπια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Νίκου Κοτζιά

Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, δεν έκρυψε την πικρία του για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο της παραίτησής του. Το ίδιο ακριβώς έκανε και κατά την ομιλία του, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ.

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε: «Κάναμε ένα βήμα μπροστά στο Σκοπιανό. Λέω ένα ευχαριστώ στο Ζάεφ και τους 80 βουλευτές. Και υπάρχει μια παραδοξότητα να έχω παραιτειθεί και να είμαι ευτυχής γιατί κάναμε ένα σημαντικό βήμα».

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τα απόρρρητα κονδύλια είναι αθλιότητες.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», τόνισε.

«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Μοιραστείτε το: