20/04/2024
Ελλάδα | Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 - 00:12

Σε κακή κατάσταση η ανώτατη εκπαίδευση...

Τι δείχνει η Έκθεση της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017

Μία πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017 φέρνει στο φως η «Καθημερινή».

Η έκθεση κατατέθηκε στον Νίκο Βούτση από την ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής ΑΔΙΠ ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν είναι και τα καλύτερα για την ελληνική παιδεία και ειδικά για τα ΑΕΙ.

Όπως προκύπτει, η μειωμένη χρηματοδότηση, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, η υψηλή αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, η παρατεταμένη διάρκεια σπουδών για το 42% των φοιτητών, η αδυναμία προσέλκυσης φοιτητών και διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό και οι δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. φοιτητικής μέριμνας, διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, διασφάλισης ποιότητας) λόγω υποστελέχωσης, θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα, που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης. 

Παράλληλα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του αριθμού των φοιτητών και της μείωσης του προσωπικού.

Τα πιο ενδεικτικά ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

- Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,58%), καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό (0,34%), από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

- Το 70% των φοιτητών για τα πανεπιστήμια και το 40% για τα ΤΕΙ εισάγεται πλέον των δηλωμένων δυνατοτήτων τους για εκπαίδευση. Ετσι με τους μειωμένους πόρους που διατίθενται, η Ελλάδα δυσκολεύεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ανώτατη εκπαίδευση.

- Οι φοιτητές με κανονική διάρκεια σπουδών αποτελούν το 58% των φοιτητών των πανεπιστημίων, ενώ οι φοιτητές με διάρκεια σπουδών πάνω από ν+2 έτη ανέρχονται στο 29% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών.

Μοιραστείτε το: