17/07/2019
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 - 15:55

Η πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (video)

Πρόκειται για το δράμα εποχής «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

Στην πρόταση της Ελλάδας για να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας κατέληξε η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης.

Η επιλογή της επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Μανούσος Μανουσάκης, κατέληξε στην «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου.

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό δράμα εποχής με μουσικές του Νίκου Κυπουργού και αφορά ένα ζευγάρι επιφανών Κωσταντινοπολιτών, που υιοθετούν μια ορφανή Ελληνοπούλα, από τον «άγιο» τόπο της καταγωγής τους.

Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και επιζητούν την αφοσίωσή της στα γερατειά τους. Έτσι, το 1957, η 12χρονη τότε Πολυξένη, αποχωρίζεται αναγκαστικά το μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο και ξεκινά μια νέα ζωή με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ονειρεύεται και διεκδικεί τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί και να διαχειριστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την κληρονομιά της. Ερωτεύεται και αυτή η αδιέξοδη αγάπη γκρεμίζεται σύντομα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κάτια Γκουλιών και Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ.

Ήδη έχει ξεχωρίσει στην Ελλάδα, αφού απέσπασε τέσσερα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Α' Γυναικείου Ρόλου στην Κάτια Γκουλιώνη, Β' Γυναικείου Ρόλου στη Λυδία Φωτοπούλου, Φωτογραφίας στον Κλαούντιο Μπολιβάρ και μουσικής στον Νίκο Κυπουργό.

 

Μοιραστείτε το: