20/03/2019
Κόσμος | Τρίτη 7 Αυγούστου 2018 - 18:56

Δύσκολες ώρες για την οικονομία της Τουρκίας

Η πιθανή επιβολή capital controls και η βοήθεια από το ΔΝΤ

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογαν αφού η λίρα έχει πάρει την κατηφόρα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στην Τουρκία: από την επιβολή capital controls μέχρι και τη «βοήθεια» από το ΔΝΤ.

Την Τρίτη (7/8) η λίρα υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας 10ετίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα (6/8).

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», εκτίμησε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.

«Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», τόνισε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

«Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

Μοιραστείτε το: