20/03/2019
Ελλάδα | Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 - 16:38

Πολλή ζέστη εν όψει, έρχονται «40άρια»

Η Τρίτη αναμένεται να είναι η πιο... καυτή μέρα μέχρι στιγμής

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουμε ζήσει το καλοκαίρι σε όλο του το... μεγαλείο, αλλά μάλλον ο καιρός αποφάσισε να... συγχρονιστεί και με το παραπάνω.

Την επόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στους 36-37 βαθμούς Κελσίου, αλλά την Τρίτη (17/7) αναμένεται να έχουμε καύσωνα.

Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, «σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι πολύ θερμές αέριες μάζες που τις τελευταίες ημέρες επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής αλλά και της δυτικής Μεσογείου, θα έχουν την τάση να κινηθούν ανατολικότερα, και έτσι την Τρίτη θα καλύψουν και τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου).

Δεν θα έχουμε κύμα καύσωνα διότι δεν ικανοποιούνται συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αυτό. Όμως, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39 βαθμοί Κελσίου και πιθανότατα τοπικά και να τους ξεπεράσει, καταγράφοντας τα θερμόμετρα ακόμη και τους 40 βαθμοί Κελσίου υπό σκιά.

Τα... θετικά της επικείμενης θερμής εισβολής θα είναι δύο:

Πρώτον ότι κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και απογεύματος της Τρίτης θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές (κυρίως ορεινές και ημιορεινές) της βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα να δροσίσει σε αυτά τα τμήματα και δεύτερον ότι αυτή η θερμή εισβολή θα έχει διάρκεια μόνο μια ημέρα με αποτέλεσμα να μην προλάβει να κουράσει τους κατοίκους των περιοχών που θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Στην πεδινή Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά (πεδινή Φθιώτιδα, κάμπος Βοιωτίας, πιθανότατα και τοπικά στην Αττική), στην κεντρική πεδινή Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο (κάμπος Αργολίδας, Κορινθία, κάμπος Λακωνίας και ενδεχομένως και στην ανατολική Αρκαδία) θα υπάρξουν περιοχές που η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης θα αγγίξει τους 38-39 βαθμούς Κελσίου και πιθανότατα τους 40».

Όσον αφορά τις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα σημειωθούν οι εξής ακόλουθες μέγιστες θερμοκρασίες :

Αθήνα:

Δευτέρα: 36 βαθμοί Κελσίου

Τρίτη: 38-39 βαθμοί Κελσίου

Τετάρτη: 36 βαθμοί Κελσίου

Θεσσαλονίκη:

Δευτέρα: 34 βαθμοί Κελσίου

Τρίτη: 34 βαθμοί Κελσίου

Τετάρτη: 33 βαθμοί Κελσίου

Από την Τετάρτη (18/7), πάντως, θα υποχωρήσει ο υδράργυρος, καθώς θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5-6 μποφόρ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (20/7), ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, δεν θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τους 35-36 βαθμοί Κελσίου.

 

Μοιραστείτε το: