25/04/2019
Κόσμος | Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 - 19:37

Περίεργη δήλωση Χαν για αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας

Τι είπε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης * Έσπευσε να δώσει εξηγήσεις η Κομισιόν

Σε μία άκρως αιφνιδιαστική δήλωση προχώρησε την Τετάρτη (11/7) ο Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση, έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας αν, όπως είπε, υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε: «Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, πάντως, η Κομισιόν έσπευσε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Χαν.

«Ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αναδιάρθρωση συνόρων”». Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, ο Επίτροπος έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο σε μια βάση αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες», έλεγε χαρακτηριστικά πηγή της.

Μοιραστείτε το: