21/02/2019
Ελλάδα | Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 - 11:28

Απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες για παρέμβαση στο θέμα των Σκοπίων η Αθήνα

Απαγόρευση εισόδου και σε άλλους δύο * Προαναγγέλλει απάντηση με το ίδιο νόμισμα το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ.

Ξαφνική όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας. Η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Οι πληροφορίες έρχονται από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» και τα άτομα αυτά, «διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων, επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη, κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Επίσης, κατηγορούνται για πληροφοριακή δραστηριότητα (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας».

Όπως λένε οι εν λόγω πηγές, «οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου».

Μάλιστα, ως παράδειγμα αναφέρεται η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με τα Σκόπια.

Η Μόσχα απάντησε άμεσα στο... μήνυμα από πλευράς Αθήνας, καθώς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θα απαντήσουμε στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».

Μοιραστείτε το: