22/03/2019
Ελλάδα | Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 - 17:16

«Κόλαση» στη Βουλή την Παρασκευή για το Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τη συμφωνία με Ζάεφ * Πρόταση μομφής από τη Ν.Δ.

Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής (15/6) θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων.

Με αίτημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο πρωθυπουργός ζητά να γίνει η ενημέρωση με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.

«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τι ορίζει το άρθρο

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

Πρόταση μομφής από τη Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, επιχειρώντας να ακυρώσει την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μοιραστείτε το: