21/01/2019
Ελλάδα | Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 - 12:34

Ο Μητσοτάκης στον ΠτΔ: «Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί»

Συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το Σκοπιανό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, είχε την Τετάρτη (13/6), ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τον ΠτΔ να παρέμβει προκειμένου προκειμένου η συμφωνία με την ΠΓΔΜ να έρθει στη Βουλή, πριν υπογραφεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια βαθιά προβληματική γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και επειδή δεν συμφωνεί με αυτή, ούτε ο Πάνος Καμμένος.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Παυλόπουλος, είπαν τα εξής: 

  • Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για να έχουμε αυτή την συνάντηση, που διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον Ελληνικό Λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μία Διακρατική Συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Μία Συμφωνία η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική. Όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στην μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, διότι εκχωρεί την Μακεδονική γλώσσα και την Μακεδονική εθνότητα, που για μας είναι μία εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για ένα λόγο ακόμα: Ο κ.Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή την Συμφωνία από την στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη Συμφωνία αυτή. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει την χώρα και να δημιουργήσει μία πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει. Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η Συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την Κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή την Συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ.Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά την συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο.
  • ΠτΔ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση. Αυτονόητη υποχρέωσή μου να σας δεχθώ και να ακούσω τις απόψεις σας. Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά. Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί. Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος.


Πηγή: Ο Μητσοτάκης στον ΠτΔ: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί | iefimerida.gr
Μοιραστείτε το: