21/01/2019
Κόσμος | Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 - 11:44

Ιστορική σύνοδος Τραμπ-Κιμ, τι συμφώνησαν

Τι έδωσαν και τι πήραν οι δύο ηγέτες

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (12/6( (ώρα Ελλάδας).
Η αρχή έγινε μια ιστορική χειραψία και οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες. Όπως μεταδίδει το  AFP, ο Κιμ δεσμεύτηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου και ο Τραμπ να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιονγιάνγκ.

Αναλυτές αναφέρουν πως ναι μεν αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, ωστόσο, ο Κιμ έχει ήδη δεσμευτεί για τον συγκεκριμένο στόχο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.

Στο κείμενο, που υπέγραψαν, δεν υπάρχει αναφορά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση»,  αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση.

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ, όπως αναφέρει το BBC, αναφέρουν:

  1.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
  2.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  3. Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  4. ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.
Μοιραστείτε το: