20/04/2024
Κόσμος | Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 - 10:58

Δυσοίωνες προβλέψεις: Ένας στους τέσσερις θα είναι παχύσαρκος το 2045

Ένας στους οκτώ θα πάσχει από διαβήτη τύπου 2

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες επιβαρύνουν την υγεία μας και αυτό αποδεικνύεται και από έρευνες.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις Δανών και Βρετανών ερευνητών, περίπου ένας στους τέσσερις (22%) παγκοσμίως θα είναι παχύσαρκος το 2045.

Το ποσοστό για το 2017 ήταν 14%.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους οκτώ (12%) θα πάσχει από διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με το 9% πέρυσι.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες από τη δανική Novo Nordisk και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βιέννη (23-26 Μαΐου), για να μην ξεπεράσει το ποσοστό των διαβητικών το 10% το 2045, πρέπει τα επίπεδα της παγκόσμιας παχυσαρκίας να μειωθούν κατά περίπου 25%, από το 14% στο 10%.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη ερευνητών του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έγινε σε 9.641 άτομα με μέση ηλικία 62 ετών και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, η φυτοφαγική διατροφή προστατεύει από την παχυσαρκία στη μέση και στην τρίτη ηλικία, ακόμη κι αν δεν ακολουθείται με απόλυτη αυστηρότητα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο πιστά κανείς τηρεί τη φυτοφαγική διατροφή, τόσο μικρότερο δείκτη μάζας σώματος έχει μακροπρόθεσμα, κυρίως λόγω του λιγότερου λίπους στο σώμα του.

Μάλιστα, θετική αυτή επίπτωση στο βάρος είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 45-65 ετών (μέση ηλικία) από ό,τι στους άνω των 65 ετών (τρίτη ηλικία).

Όπως επισημαίνεται, επιπλέον, η φυτοφαγική διατροφή είναι και οικονομικότερη από τη μεσογειακή, αφού μπορεί να κοστίζει ακόμα και δύο δολάρια λιγότερο την ημέρα.

Μοιραστείτε το: