26/03/2019
Ελλάδα | Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 - 17:36

Τσίπρας: «Ξενυχτήσαμε με τον Ζάεφ, είμαστε στα τελευταία μέτρα για συμφωνία»

Πολύωρες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό * Υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη (17/5), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακόμα ζητήματα συζήτησης.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χτες και σήμερα να συνεχίσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, εξετάζουμε βήμα-βήμα τις λεπτομέρειες».

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» τόνισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως η λύση για θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα βρεθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

«Στόχος να προλάβουμε τη σύνοδο κορυφής στα τέλη του Ιούνη» είπε ο κ. Τσίπρας πυροδοτώντας τη συζήτηση ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα τελική συμφωνία με τα Σκόπια για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM.

«Ο πήχης είναι ψηλά, το γνωρίζουμε αυτό, όμως δεν θέλουμε μια εύθραυστη συμφωνία» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία θα πρέπει να σέβεται τον πολιτισμό και την παράδοση των δύο χωρών.

«Να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία απ' την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε», είπε σε άλλο σημείο.

Ερωτηθείς για την ουσία των διαπραγματεύσεων που είχε με τον Ζάεφ, είπε: «Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα».

«Δεν έχει κανένα νόημα να διαχωρίσω και να κατηγοριοποιήσω τα θέματα,ως εκ τούτου θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε λεπτομέρειες» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Αυτό το οποίο υπάρχει είναι κάποιες σκέψεις», συμπλήρωσε.

«Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, χωρίς να αλλοιώσουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές» τόνισε.

«Θέλουμε να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της απ' την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» είπε ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές, οφείλω όμως να μην δώσω άλλες διευκρινίσεις προτού έχουμε τη θέση της γειτονικής χώρας πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

Μοιραστείτε το: