21/01/2019
Κόσμος | Τρίτη 15 Μαΐου 2018 - 10:46

Νέες ενδείξεις για ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη

Φαίνεται ότι εκτοξεύει πίδακες

Υπάρχει τελικά νερό στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη; Οι νέες ενδείξεις που εντόπισαν οι επιστήμονες δείχνουν ότι πιθανότατα ναι.

Αν και το διαστημικό σκάφος Galileo είναι εδώ και 15 χρόνια νεκρό, συνεχίζει να δίνει σημαντικές πληροφορίες.

Οι επιστήμονες, αναλύοντας στοιχεία από το 1997, διαπίστωσαν ότι το σκάφος έχει πιθανότατα καταγράψει έναν τεράστιο πίδακα νερού που είχε εκτοξευθεί στο διάστημα.

Έτσι, ενισχύεται η πεποίθηση ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης βρίσκεται ένας εξίσου τεράστιος ωκεανός και ότι σε αυτόν υπάρχουν συνθήκες φιλικές για την ανάπτυξη κάποιων μορφών ζωής.

Αυτό που εκτιμούν είναι ότι ένας αλμυρός ωκεανός βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα πάγου πάχους 15 έως 25 χιλιομέτρων. Ο ωκεανός της Ευρώπης θεωρείται ότι είναι βάθους 60 έως 150 χιλιομέτρων και διαθέτει διπλάσιο όγκο νερού από όλους μαζί τους ωκεανούς της Γης.

Η επόμενη αποστολή Europa Clipper της NASA προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2022 με προορισμό την Ευρώπη και θα διαθέτει τα κατάλληλα όργανα για να μελετήσει τους πίδακες, πράγμα που θα δώσει στους επιστήμονες μια καλύτερη εικόνα για τη σύσταση του υπόγειου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως η Ευρώπη, στην οποία οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους μείον 160 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.

Μοιραστείτε το: