20/04/2024
Ελλάδα | Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 - 00:45

Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis είχαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (21/2) στο βήμα της Βουλής και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Αρχικά, άσκησε κριτική για την πολιτική που ακολουθείται σε εθνικά θέματα, αναφερόμενος σε Τουρκία και Σκόπια.

«Η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν» τόνισε, για να αναφερθεί εν συνεχεία στην ανοιχτή αμφισβήτηση, από την Άγκυρα, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με τον πλέον λανθασμένο τρόπο» σημείωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι δεν τέθηκε το ζήτημα της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: Θα ήθελα ξεκινώντας να πάρουμε μια απόσταση από όσα συζητούμε σήμερα και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Η συζήτηση δεν γίνεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε αμφισβήτηση. Η Τουρκία επιδεικνύει διαρκή προκλητικότητα, με κορυφαίο γεγονός την διεμβόλιση σκάφους του Λιμενικού. Η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Ερντογάν.

Και συνέχισε: Στην Κύπρο η Τουρκία εμποδίζει τις έρευνες. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε θέμα Σκοπίων χωρίς συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και εξασφάλιση ότι τα Σκόπια θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους.

«Πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο συμμετείχα στην παγκόσμια συνάντηση για την Ασφάλεια. Συζητήθηκαν με αίσθηση κατεπείγοντος η κατάσταση ρευστότητας και ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα σε μια ρευστή περιοχή. Αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων χωρών. Αν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν την αίσθηση ευθύνης ότι οι ανάγκες του έθνους απαιτούν το πρόταγμα των πραγματικών αναγκών δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη κανονική χώρα από το 2015 και η χώρα θα είχε αποκτήσει την θέση που της αξίζει» προσέθεσε.

Και συνέχισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Αντί να είμαστε ενωμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Θέσατε σε αμφίσβήτηση ακόμα και το δικό σας αφήγημα περί καθαρής εξόδου στις αγορές».

«Το εσωτερικό της χώρας εμφανίζεται σπαρασσόμενο με δική σας ευθύνη. Όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βουλή τα βλέπουν οι γείτονές μας. Τα βλέπουν οι ξένοι επενδυτές, που θέλουν σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα. Τα βλέπουν οι πολίτες που αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι τοξικές συζητήσεις. Όμως, αυτό θέλετε. Να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας μέσα από στημένες σκευωρίες που δεν αποδεικνύονται, αλλά στοχεύουν σε σκιές και υποψίες» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «Καταλαβαίνουμε γιατί το κάνετε. Θέλετε να μεταθέσετε την συζήτηση από τα προβλήματα στην οικονομία που εσείς δημιουργήσατε και τα εθνικά προβλήματα που εσείς ανοίξατε».

«Σήμερα ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μιλάμε όμως για την Νοβάρτις. Χωρίζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς, έντιμους και διεφθαρμένους. Το είχατε πει "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν". Όμως σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε με τους πολιτικούς σας αντιπάλους, όσο και αν το θέλετε. Εσείς όμως πολιτικά θα τελειώσετε με εκλογές και μια κάλπη και όχι δέκα, όπως θα στήσετε σήμερα» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Αλλάξατε τον εκλογικό νόμο, στήσατε σκευωρίες, όμως δεν μπορείτε να αλλάξετε την βούληση του ελληνικού λαού, που θα σας απαντήσει ότι αξίζει καλύτερα. Οι πολίτες που μας παρακολουθούν και εύχομαι να έχουν παρακολουθήσει όλη την συνεδρίαση, δεν πείθονται από σκευωρίες και σόου. Θέλουν να ακούσουν πειστικές προτάσεις για το μέλλον τους».

«Σας είχα πει ότι, όσο τα κοινωνικά και δημοσκοπικά δεδομένα θα αλλάζουν προς το χειρότερο για εσάς, τόσο πιο νοσηρή θα γίνεται η πολιτική σας. Αποδεικνύεται. Είστε επικίνδυνοι για την κοινωνία και για την Δημοκρατία. Διορίσατε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου μία ημέρα μετά την συνταξιοδότησή της στο γραφείο σας. Ποια γραμμάτια εξαργυρώσατε; Η κυρία Θάνου εξακολουθεί να παρεμβαίνει, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μετατρέψατε την Δημόσια Τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης προπαγάνδας. Εργολάβοι και φοροφυγάδες του διαδικτυακού στοιχήματος προσπαθούν να καλλιεργήσουν την προπαγάνδα σας και να χτίσουν την σκευωρία σας. Καλλιεργείτε σύστημα που προωθεί την χυδαιότητα στην θέση του πολιτκού διαλόγου. Ανέχεστε την βία. Στοχοποιείτε μεθοδικά τους πολιτικούς σας αντιπάλους και δεν εξαιρείτε ούτε τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας πληρωμένα φερέφωνα που τροφοδοτείτε με διαφημιστικά κονδύλια ΔΕΚΟ» επιτέθηκε στην κυβέρνηση.

«Το κάνετε για να χτίσετε το αφήγημα, με το οποίο θέλετε να πάτε σε εκλογές. Αποτύχατε παντού. Εξαπατήσατε τους πάντες και βουλιάξατε την κοινωνία κάτω από ένα βουνό φόρους. Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεστε για την αλήθεια. Θέλετε μόνο να επιτεθείτε στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Αν στοιχειωδώς θέλατε να αποκαλύψετε την αλήθεια, γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από την διερεύνηση της υπόθεσης; Πώς γίνεται νυν υπουργός να υπογράφει ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα, ενώ ισχύει για τους άλλους που ήταν υπουργοί τα προηγούμενα χρόνια; Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι το κλίμα ακραίας πόλωσης και διχασμού έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις. Ποιος θα πειστεί ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας ωρίμασε;» συμπλήρωσε.

«Η πολιτική σας καταρρέει. Σας προκαλώ κ. Τσίπρα. Φέρτε μου μια ανακοίνωσή σας, με την οποία ζητούσατε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Εσείς πολεμούσατε την προσπάθεια εξορθολογισμού που κάναμε και πάει πολύ να εμφανίζεστε ως σταυροφόρος. Είστε το γενόσημο του παλιού πολιτικού συστήματος, φτιαγμένο με ψεύδη και σκευωρίες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και αναγνώρισε: «Σκάνδαλο Νοβάρτις υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι αμερικάνικες αρχές. Παντού στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης του φαρμάκου. Όλα τα σοβαρά κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν αποτελεσματικά». «Παντού, εκτός από την Ελλάδα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδίωξαν να συσκοτίσουν το πραγματικό σκάνδαλο, μετατρέποντάς το σε πολιτική δίωξη με μάρτυρες κουκουλοφόρους» σχολίασε.

«Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή, εκδίδοντας ήδη το πόρισμά σας, για να σπιλωθούν στη συνείδηση των πολιτών χωρίς εκδίκαση δικαστηρίου. "Ένοχοι έως αποδείξεως του αντιθέτου" λέτε. Εμείς λέμε φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλωθεί το σύστημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την εταιρεία και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα. Εσείς χρησιμοποιείτε την υπόθεση, για να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Μιλήσατε για πρώτη φορά κ. Τσίπρα με λεπτομέρειες πριν από ένα χρόνο, μόνο που τα στοιχεία που αναφέρατε μπήκαν στη δικογραφία δέκα μήνες μετά» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς που υποτίθεται ότι νοιάζεστε, πείτε μας τα μέτρα που πήρατε για την προστασία των πολιτών. Τι έχετε κάνει ήδη για την τιμωρία της εταιρείας, την δράση της οποίας, όπως είπατε, την γνωρίζατε εδώ και ένα χρόνο; Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε επί ημερών σας. Η συνταγογράφηση αυξήθηκε επί ημερών σας» επισήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε:
Πίσω από τις φωνές και τα παραμύθια για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχετε τροφοδοτήσει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι καλόπιστοι συμπολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για την μεθόδευση της κυβέρνησης με παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Όμως κύριε Τσίπρα δεν ήσασταν εδώ εσείς που κατηγορείτε δέκα ανθρώπους να είστε εδώ και να τους κοιτάξετε στα μάτια. Να κοιτάξετε τον κ. Πικραμμένο, που με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στο βήμα να υπερασπιστεί την αθωότητά του. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα κεφάλια των βουλευτών σας αποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς μιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων.

Οι κατηγορούμενοι από αυτό το βήμα σήμερα έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι κατηγορούμενοι.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ιστορία όπως εξελίσσεται δεν έχει σχέση με την ποινική δικονομία και μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί δέκα πολιτικούς με αποκλειστικό κριτήριο τρεις ανώνυμες μαρτυρίες. Πρωτοφανές στα νομικά χρονικά. Λέτε στην πρότασή σας ότι ενδεχομένως να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας το οποίο όπως λέτε δεν μπορεί να ερευνηθεί γιατί έχει παραγραφεί. Δεν τολμήσατε να κάνετε πρόταση για διώξεις αλλά στήσατε δέκα κάλπες. Χθές με ανακοίνωση του αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου μάθαμε το αδιανόητο. Ότι το καθεστώς μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος χορηγήθηκε από τον αντιεισαγγελέα στις 9 Φεβρουαρίου δηλαδή μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή. Είμαστε μπροστά σε πρωτοφανή χειρισμό.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μετα τις χθεσινές εξελίξεις με αντιεισαγγελέα που παράνομα έδωσε προστασία η παρουσία των 3 μαρτύρων στην Βουλή είναι επιβεβλημένη. Μην τολμήσετε να κλείσετε την επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως

Δικαιοσύνη με κατασκευασμένους μάρτυρες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Αποδείχθηκε ότι οι μάρτυρες δεν είχαν τεθεί σε καθεστώς προστασίας όταν έδιναν τις καταθέσεις τους. Ο θεσμός προστασίας μαρτύρων αφορά υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών και υποθέσεις που μπορουν να απειλήσουν την ζωή τους. Οι 3 μάρτυρες τι φοβούνται; Να βιαιοπραγήσει ο Πικραμμένος ή να τους δείρει ο κ Στουρνάρας;

Αν φοβούνται ας έρθουν να καταθέσουν και με κουκούλα ή αλλοιωμένη φωνή. Να έρθουν όμως. Δεν θα νομιμοποιήσουμε όμως διαδικασία που στοχεύει στην διαπόμπευση γι αυτό στήστε όπως οφείλετε να κάνετε μια κάλπη με ένα ερώτημα: ναι ή όχι στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτό ζητάτε με την πρότασή σας και σε αυτό το ερώτημα εμείς απαντάμε «ΝΑΙ».

Τσίπρας: Αφού υπάρχει σκάνδαλο, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη;

Στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πήρε αμέσως μετά τον λόγο.

Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε πως ο οίκος Moody’s αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες στη χώρα, αναρωτήθηκε αν τελικά υπάρχει σκάνδαλο η σκευωρία.

«Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για 40' και στα πρώτα 20' δεν μίλησε γι' αυτό που συζητήσαμε σήμερα» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, αναφερόμενος στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's: «Υπήρξε ένα ακόμη πλήγμα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ μιλούσε, καθώς ο οίκος Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα, την ώρα που αυτός μιλούσε για καταστροφή της οικονομίας»

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς, αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή». Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πτέρυγα στο Κοινοβούλιο που να μην έχει υιοθετήσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα. Τελικά, έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία;».

«Δεν πρόκειται να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα ως εισαγγελέας. Θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Και ερωτώ: για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Αφού λοιπόν υπάρχει, ένα ερώτημα έχω. Πώς διάολο έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι' αυτό το σκάνδαλο;» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «το 2012-13 υπήρχε έκθεση του κ. Σούρλα, που έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εταιρείες που δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς. Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και τα γνωρίζαμε όλοι μας» τόνισε, για να διερωτηθεί: «Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου χρησιμότητας ιατρικά συνέδρια και αμφιβόλου πιστότητας έντυπα; Όλα αυτά συνέβησαν σ' αυτό τον τόπο ή δεν συνέβησαν; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί σήμερα τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση;».

«Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Και προσέθεσε: «Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους τριών δισ. ευρώ.

«Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση» είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: «Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας, που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη».

«Όχι μόνο δεν το πράξατε» τόνισε, «αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα θέλησε να... υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό έπραξε με παρρησία» ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη Δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους» είπε.

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλλει τους ίδιους τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Σημείωσε ακόμη ότι «το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις. Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν».

«Το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία, αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία» συμπλήρωσε.

Η εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα ήταν: αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι «η αλαζονεία αυτή δεν έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο απ' ό,τι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας: "Μαζί τα φάγαμε"». «Ε, λοιπόν» σημείωσε, «σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη Siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πώς να το κάνουμε».

Στο ερώτημα, συνεπώς, «ποιος τα έφαγε;», ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών».

«Τα ονοματεπώνυμά της, αν ενδιαφέρεστε» σχολίασε, «θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων».

«Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια».

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε» τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους» κατέληξε.

Μοιραστείτε το: