21/02/2019
Ελλάδα | Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 - 00:31

Μαραθώνια η συνάντηση Νίμιτς με Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Μαραθώνια συνάντηση στη Βιέννη είχαν την Τρίτη (13/2) ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ με τον Μάθιου Νίμιτς.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ..

Να θυμίσουμε πως τη Δευτέρα (12/2) ο Νίκος Κοτζιάς είχε αιφνιδιαστικό τετ α τετ με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Οι συναντήσεις έρχονται μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι εκτός πραγματικότητας να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία».

«Όμως ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης; Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Αν ήταν αυτό, κρούουν ανοιχτές πόρτες. Ηταν να μην βρεθεί λύση; Αν είναι αυτό είναι λάθος. Η μήπως το αίτημα ήταν, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Γιατί αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε άλλη, αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Γιατί αυτό, το έχει αποδεχθεί η Ελλάδα ήδη από τον Πόλεμο και μετά. Πρώτα εχει αποδεχθεί το όνομα της σοσιαλιστική Δημοκρατία, μετά με το ονομα του ομόσπονδου κράτος. Το αποδέχθηκε και ως προσωρινή ονομασία που κινδυνεύει να παγιωθεί. Τι είναι το ΠΓΔΜ;» διερωτήθηκε.

Για να προσθέσει ο πρωθυπουργός: «Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα, δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί απο άλλους. Άλλα να πάρει πίσω. Να σταματήσει η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Να μην σφετερίζονται ονόματα και σύμβολα που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό».

Μοιραστείτε το: