21/10/2018
Κόσμος | Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 - 16:56

Τα βρήκαν Μέρκελ - Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης

Άνοιξε ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη Γερμανία

Σε κυβέρνηση μεγάλου σχηματισμού μετά από πολύωρες διερευνητικές συζητήσεις κατέληξαν οι δυνητικοί εταίροι CDU/CSU και SPD στη Γερμανία, την Παρασκευή (12/1).

Η συμφωνία των 28 σελίδων ανοίγει τον δρόμο για τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας πιο σταθερό πολιτικό κλίμα στη χώρα, όπου υπήρχε αβεβαιότητα.

Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες με την οικονομία και τη μεταναστευτική πολιτική να αποτελούν τα βασικά πεδία διαφωνίας των κομμάτων. Η φορολογία αλλά και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας ήταν ζητήματα που τέθηκαν για πολλές ώρες επί τάπητος. Σχετικά με τη φορολογία το SPD ζητά να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα κόμματα. Στο SPD θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες για να αναλύσουν τα αποτελέσματα και να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

Μοιραστείτε το: