12/11/2018
Ελλάδα | Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 - 13:46

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: «Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης»

Άγριος καβγάς στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στους προέδρους

Σκληρή απάντηση στα περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος και στη συνέχεια ξέσπασε άγριος καβγάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε, το πρωί της Πέμπτης (7/12) τον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο και στις δηλώσεις του τόνισε πως η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Προς όφελος του Τουρκικού λαού είναι η ευρωπαϊκή του πορεία, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Για να είναι η επίσκεψη αυτή ιστορική, προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πρόσθεσε.

Η συνθήκη της Λωζάνης θεμελίωσε τη φιλία των δυο χωρών και αυτή είναι που πρέπει να στηρίξει τη φιλία μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε: Η Συνθήκη της Λωζάνης για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται αναθεώρηση.

Δηλώσεις Ερντογάν: Πράγματι ιστορική η σημερινή μέρα. Μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελεέσει νέο σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο κρατών. Βέβαια εσείς πραγματοποιήσατε κάποιες αλήθειες ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μοιραστείτε το: