12/11/2018
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 - 21:19

Η Δουνκέρκη «βασάνιζε» τον Κρίστοφερ Νόλαν για 20 ολόκληρα χρόνια

Ο σκηνοθέτης των «Interstellar», «Inception» και την τριλογία «The Dark Knight» μιλά για το πώς εμπνεύστηκε

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 20 ολόκληρα χρόνια σκεφτόταν να κινηματογραφήσει την ιστορία της Δουνκέρκης ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο σκηνοθέτης είχε μάλιστα μοιραστεί τις ανησυχίες του με τη σύζυγό του Έμα Τόμας, παραγωγό, με την οποία και έχει δημιουργήσει αρκετές ταινίες.

«Θυμάμαι ότι μαζί με την Έμα κι έναν φίλο ταξιδεύαμε πριν από πολλά χρόνια με σκάφος. Πιστεύαμε ότι θα κρατούσε (το ταξίδι) έξι με επτά ώρες, αλλά τελικά χρειάστηκαν 18 με 19 ώρες. Είχε πολύ - πολύ κρύο. Η θάλασσα ήταν πολύ - πολύ τρικυμιώδης, με μεγάλα κύματα. Όταν τελείωσε αυτή η εμπειρία... βγήκαμε με μεγάλο σεβασμό για όσα πραγματικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περίφημης μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο σκηνοθέτης μιλώντας μετά την προβολή της ταινίας στο Lincoln Ristorante Q & A.

Τότε του ήρθε να μεταφέρει τη Δουνκέρκη στη μεγάλη οθόνη.

«Πώς πραγματικά θα ήταν να μπεις σε μια βάρκα και να διασχίσεις τη θάλασσα όπως τότε», αναρωτιόταν ο σκηνοθέτης «και να μην βρίσκεσαι σε διακοπές. Αυτό είχε κολλήσει και στου δυο μας για όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο Νόλαν.

Υπόθεση

Η ταινία «Δουνκέρκη» ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει. Αεροπλάνα spitfires της RAF έρχονται αντιμέτωπα με τον εχθρό πάνω από το Κανάλι προσπαθώντας να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους άνδρες στην στεριά. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μικρές βάρκες επανδρωμένες με απλούς πολίτες και στρατιώτες κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια, με κίνδυνο της ζωής τους, σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να σώσουν έστω και ένα μέρος του στρατού τους.

Μοιραστείτε το: