29/03/2024
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Σάββατο 18 Μαΐου 2013 - 22:41

Σουηδία - Δανία συμμαχία, στην 6η θέση της Eurovision η Ελλάδα (video)

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΑΦΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ * ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΛΑΣΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ KOZA MOSTRA

Ένα... τσιγάρο δρόμος είναι η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσει ο διαγωνισμός της Eurovision, την επόμενη χρονιά, καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο και από τα προγνωστικά, ο τελικός της Σουηδίας (18/5) στη «Μάλμο Αρίνα» εξελίχθηκε σε σκανδιναβική υπόθεση. Το δίλημμα μεταξύ Δανίας - Νορβηγίας απαντήθηκε οριστικά και μέσω της γέφυρας Όρεσουντ ο διαγωνισμός μεταφέρεται από τη Σουηδία στη Δανία γλιτώνοντας τα έξοδα... μετακόμισης.

Η Emmelie De Forest (ΦΩΤΟ 1) και το τραγούδι «Οnly teardrops» συνέχισαν στο δρόμο που χάραξε πέρσι η Loreen με το «Euphoria», καθώς έχει περίπου τα ίδια ακούσματα και το ίδιο στυλ. Η πρωτιά της Δανίας ήρθε με συνολικά 281 πόντους, το δεύτερο Αζερμπαϊτζαν έφτασε τους 234 και η τρίτη Ουκρανία τους 214.

Η Ελλάδα κατετάγη στην 6η θέση, ξεπερνώντας πολλές από τις χώρες που ήταν μεταξύ των φαβορί. Έλαβε συνολικά 152 βαθμούς με 2 δωδεκάρια. Ήταν, μάλιστα, η χώρα που πήρε το πρώτο 12άρι της βραδιάς, καθώς πρώτο ψήφισε το Σαν Μαρίνο, που έδωσε την υψηλότερη βαθμολογία του στη χώρα μας. Το άλλο 12άρι το έδωσε η Κύπρος. Αναλυτικά, οι χώρες που ψήφισαν την Ελλάδα και οι βαθμοί που έδωσαν: Σαν Μαρίνο 12, Αλβανία 10, Oλλανδία 1, Αυστρία 7, Ηνωμένο Βασίλειο 8, Iσραήλ 2, Ουγγαρία 1, Ρουμανία 7, Αζερμπαϊτζάν 4, Nορβηγία 5, Aρμενία 8, Iταλία 7, Φινλανδία 1, Λευκορωσία 6, Λετονία 1, Βουλγαρία 7, Βέλγιο 2, Ρωσία 10, Mάλτα 4, Γερμανία 6, Δανία 6, Mαυροβούνιο 8, FYROM 4, Κύπρος 12, Κροατία 5, Eλβετία 8.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε αγώνα... δρόμου μεταξύ των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Σκανδιναβίας. Δανία και Αζερμπαϊτζάν ξεχώρισαν από την αρχή, ακολουθούμενες από τη Νορβηγία και την Ουκρανία, με την Ελλάδα και τη Μάλτα να εναλλάσσονται στην πρώτη πεντάδα σε σύνολο 20 από τις 39 χώρες που ψήφισαν συνολικά. Στη συνέχεια, όμως, Ελλάδα και Μάλτα υποχώρησαν και θέση στην πεντάδα πήρε η Ρωσία.
H ελληνική συμμετοχή (ΦΩΤΟ 2) κινήθηκε στα ίδια υψηλά στάνταρ με τον ημιτελικό, με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και τους Koza Mostra να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να γεμίζουν με ενέργεια τη σκηνή. Τα φωνητικά ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένα και το εύρημα με τις led ταινίες στις άκρες των μουσικών οργάνων του γκρουπ έδωσε μια εντυπωσιακή νότα όταν έσβησαν τα φώτα επί σκηνής. Ο Αγάθωνας στεκόταν όρθιος στη μέση της σκηνής με μαύρο παντελόνι και γιλέκο και λευκό πουκάμισο κρατώντας το μπαγλαμαδάκι που πλημμύρισε με τον ήχο του τη «Μάλμο Αρίνα» και οι Koza Mostra με μαύρες φούστες με κάθετες άσπρες ρίγες και μαύρες μπλούζες με άσπρα κολάρα και τελειώματα στα μανίκια ήταν στην αρχή γύρω του, ενώ στη συνέχεια περπάτησαν πάνω στη γέφυρα πλησιάζοντας το κοινό που ομολογουμένως επιφύλαξε στην Ελλάδα μια από τις πιο θερμές, πλην σκανδιναβικών χωρών, υποδοχές.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ:

Εκτός, όμως, από την πολύ καλή θέση του Αγάθωνα και των Koza Mostra, η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη και για τη δεύτερη θέση που κατέκτησε το Αζερμπαϊτζάν, αφού ήταν ιδιαίτερα έντονο στη συμμετοχή του το ελληνικό στοιχείο. Το τραγούδι «Ηοld me», που ερμήνευσε ο Farid Mammadov, έχει γράψει ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ενώ ο Φωκάς Eυαγγελινός μπορεί πια να θεωρεί εαυτόν ως ένα χορογράφο - σκηνοθέτη με πολλά παράσημα στη Εurovision, αφού για άλλη μία φορά «υπέγραψε» μια επιτυχημένη δουλειά του στο θεσμό και ευτύχησε να τη δει να πλασάρεται στις πιο ψηλές θέσεις.

Ο διαγωνισμός

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision ξεκίνησε με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να καλωσορίζει μέσω βίντεο τον κόσμο στο Μάλμο, που είναι η γενέθλια πόλη του, ενώ περιελάμβανε μια καινοτομία. Από μια «αερογέφυρα» που παρέπεμπε στη γέφυρα Όρεσουντ, που ενώνει τη Σουηδία με τη Δανία (και κατ’ επέκταση με ολόκληρη την Ευρώπη), παρέλασαν για πρώτη φορά όλες οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στον τελικό με τη σειρά συμμετοχής τους σε αυτόν. Προπορευόταν μια κοπέλα που κρατούσε τη σημαία της χώρας και ακολουθούσε ο καλλιτέχνης.

Όσο διαρκούσε η παρέλαση, μια χορωδία τραγουδούσε το τραγούδι που έγραψαν οι Benny Andersson και Björn Ulvaeus, τα δύο αρσενικά μέλη των ABBA, μαζί με τον Σουηδό Dj Avicii, με τίτλο «We write the story» («Γράφουμε την ιστορία»). Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής έτυχαν τα τραγούδια που πέρασαν «μπάι» στο διαγωνισμό, καθώς το κοινό της «Μάλμο Αρίνα» αλλά και οι τηλεθεατές δεν είχαν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν live στους δύο ημιτελικούς.

Η Amandine Bourgeois, εκπρόσωπος της Γαλλίας, φορώντας ένα σκούρο γκρι φόρεμα με δερμάτινα κρόσσια, άνοιξε το χορό των διαγωνιζόμενων και δεν άφησε καθόλου αδιάφορο το κοινό με τη γεμάτη πάθος ερμηνεία της και τον επιθετικό ροκ χαρακτήρα του τραγουδιού της. Το φόντο πίσω της είχε κοκκινοκίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις που παρέπεμπαν στον τίτλο του τραγουδιού της Γαλλίας «Η κόλαση κι εγώ».

Η Natalie Horler, εκπρόσωπος της Γερμανίας, που εμφανίστηκε πάνω σε μια ειδική κατασκευή, απ’ όπου κατέβηκε στη συνέχεια και κατέληξε στη σκηνή-δορυφόρο, εντυπωσίασε με την ιδιαίτερη άνεσή της. Φορώντας ένα μίνι φόρεμα με ουρά, σε nude αποχρώσεις, ήταν η ίδια το επίκεντρο του τραγουδιού της, αφού δεν πλαισιώθηκε από κάποιο χορευτικό, ενώ πίσω της υπήρχαν φωτορυθμικά, πυροτεχνήματα καθώς και το αγαπημένο θέμα αρκετών χωρών στο φετινό διαγωνισμό, η «πύρινη βροχή».
Την παράσταση, βέβαια, έκλεψε η 62χρονη, πλέον, Bonnie Tyler (ΦΩΤΟ 3), το πιο «βαρύ» όνομα του διαγωνισμού, που εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Φορώντας ένα μαύρο παντελόνι και ασύμμετρη μαύρη έξωμη μπλούζα με μεταλλικές λεπτομέρειες στους ώμους, η Ουαλή τραγουδίστρια είχε εξαιρετική σκηνική παρουσία, απόρροια της τεράστιας εμπειρίας της, που της έδινε σιγουριά και αέρα, ενώ ικανοποίησε και φωνητικά το κοινό, που τη χειροκροτούσε σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού της. Στο τέλος ένας ειδικός μηχανισμός την ανύψωσε στο κέντρο της σκηνής-δορυφόρου και η ίδια έκλεισε την εμφάνισή της ευχαριστώντας το κοινό.

Αντίθετα, σχετικά αδιάφορη πέρασε η συμμετοχή της Ισπανίας με την τραγουδίστρια Raquel των El Sueño De Morfeo, που εμφανίστηκε ξυπόλητη, φορώντας ένα μάξι εκτυφλωτικά κίτρινο φόρεμα με βολάν και ανοίγματα, και ερμήνευσε ένα συμπαθητικό, αλλά όχι ιδιαίτερο τραγούδι.

Η «Μάλμο Αρίνα» υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τη συμμετοχή της Σουηδίας και τον Σουηδό τραγουδιστή Robin Stjernberg, που ερμήνευσε ένα κλασικό ποπ τραγούδι, με αρκετά χορευτικά και κίνηση επί σκηνής. Το ιταλικό στυλ, που τόσο είχε λείψει από τη Eurovision λόγω της πολύχρονης αποχής της Ιταλίας από το θεσμό, έφερε στη σκηνή ο Marco Mengoni, τραγουδώντας μια ιταλική μπαλάντα που πλημμύρισε με μελωδικούς ήχους το αμφιθέατρο.

Ήταν αναμενόμενο ότι οι σκανδιναβικές συμμετοχές θα τύγχαναν γενικότερα ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, ωστόσο δύο ήταν αυτές που... κονταροχτυπήθηκαν στις προτιμήσεις του κοινού της «Μάλμο Αρίνα». To φολκ τραγούδι της εκπροσώπου της Δανίας Emmelie De Forest, που έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από το περσινό «Εuphoria», το οποίο έφερε το διαγωνισμό στη Σουηδία, πήρε πολλά χειροκροτήματα. Η νεαρή τραγουδίστρια, που εδώ και μήνες κουβαλούσε το άγχος του φαβορί, στάθηκε ξυπόλητη στο κέντρο της σκηνής με δύο τυμπανιστές να την πλαισιώνουν και ερμήνευσε με ιδιαίτερη εκφραστικότητα το τραγούδι της. Εντυπωσιακά ήταν και τα σκηνικά, με σπίθες να βγαίνουν από την κορυφή της σκηνής και χρυσά κομφετί στο τέλος του τραγουδιού να δίνουν την εντύπωση πως η σκηνή είχε πάρει φωτιά.

Τη Δανία... κόντραρε, όμως, στα ίσα ως άλλη «Βασίλισσα των Πάγων», η εκπρόσωπος της Νορβηγίας Margaret Berger με το «διαστημικό» φόρεμά της και τα μαλλιά της πλεγμένα σε κοτσίδα-ψαροκόκαλο. Η Νορβηγία μπορεί να μην είχε τόσο εντυπωσιακά σκηνικά, όπως η Δανία, είχε όμως πολύ δυναμικό κομμάτι, σύγχρονο και με ηλεκτρονικό ήχο.

Κατά τα άλλα, η ντυμένη νύφη με φούξια αξεσουάρ Κrista Siegfrids της Φινλανδίας, παρά τις συστάσεις, το... διέπραξε και στον τελικό, δίνοντας και πάλι φιλί στο στόμα στη μία από τις δύο χορεύτριές της μέσα σε αποθέωση από το κοινό του «Μάλμο Αρίνα», η Αliona (Moon) της Μολδαβίας χειροκροτήθηκε και πάλι κατά την ανύψωση του φορέματος... μετεωρολογικού δελτίου που φορούσε, ενώ η έτερη Alyona (Lanskaya) της Λευκορωσίας τράβηξε και πάλι την προσοχή με το μπλε-ασημί-λευκό κροσσωτό φόρεμά της, αλλά κυρίως με τη σέξι και λαμπερή παρουσία και το καλοσχηματισμένο κορμί της (το styling έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Κουτσομίχος).

Ο Cezar της Ρουμανίας με την εντυπωσιακή αμφίεση αλά... Δράκουλα, τη σκηνική παρουσία σε στυλ ροκ όπερας και κυρίως την ιδιαίτερη ψιλή φωνή του κάθε άλλο παρά πέρασε απαρατήρητος, πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και το Αζερμπαϊτζάν τόσο με τη μελωδία του όσο και με τη χορογραφία με το γυάλινο κουτί, όπου ο χορευτής μιμούνταν τις κινήσεις του τραγουδιστή Farid Mammadov, ενώ το δυναμικό ποπ κομμάτι του Ryan Dolan, εκπροσώπου της Ιρλανδίας, με τα πολύ ωραία χορευτικά και τα τύμπανα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το διαγωνιστικό κομμάτι.

Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ:

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ:

Μοιραστείτε το: