20/04/2024
Ελλάδα | Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 - 19:57

Είδε μικρή καταστροφή ο Τσίπρας...

Πέταξε πάνω από τις καμένες εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής ο πρωθυπουργός * Τι αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη * Πώς αντέδρασε ο Μητσοτάκης

Τι άλλο θα ακούσουμε τελικά από αυτή την κυβέρνηση; H μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη Βορειοανατολική Αττική ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο και το πρωί της Τετάρτης (16/8) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε να επιθεωρήσει την κατάσταση πετώντας με στρατιωτικό ελικόπτερο, κατόπιν εορτής βέβαια.

Και αυτό που βρήκε να δηλώσει ο αρχηγός της κυβέρνησης ήταν ότι η καταστροφή θα μπορούσε να είναι και χειρότερη συγκριτικά με τη φωτιά του 2009, όταν και είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

«Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη, γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου, για να δώσουμε ένα αντίστοιχο συγκριτικό μέγεθος η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα - 10 φορές περισσότερη έκταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενώ σε μήνυμά του προς τους πυροσβέστες είπε: «Θέλω να εκφράσω προς όλες τις δυνάμεις την αμέριστη ευγνωμοσύνη και τη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια.

Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε εδώ για τέσσερα μερόνυχτα αλλά καταφέρατε να περιορίσετε μια μεγάλη φωτιά, δεν έχουμε θύματα, ανθρώπινες ζωές, μέσα από τις υπεράνθρωπους προσπάθειές σας. Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα. Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνετε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό, με το μήνυμα που βγαίνει από το Μαξίμου να είναι ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία, Κύθηρα, κ.ά.) και τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος».

Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Η άμεση καταγραφή ζημιών. Ήδη από 14 Αυγούστου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.

2. Αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες.

3. Αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές.

4. Φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

5. Άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα

6. Άμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων).

7. Ενίσχυση της δασικής πολιτικής με προώθηση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας

8. Εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις

9. Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Από την κυβέρνηση σημειώνεται επίσης ότι θα υπάρξει μέριμνα για προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία, όπως και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Μητσοτάκης: «Έμαθαν ότι θα πάω και κινητοποιήθηκαν...»

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μακροσκελή ανάρτηση στο facebook, κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για την πρόληψη στο θέμα των πυρκαγιών.

Παράλληλα, τόνισε σε επικριτικό ύφος ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να επιθεωρήσει την κατάσταση από τη στιγμή που έμαθε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεπτόταν το πρωί της Τετάρτης το αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά: «6 προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Το χρονικό διάστημα 2007 - 2009 ήμουν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.

Ήταν τότε ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας.

Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών.

Δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.

Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες - και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές - έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες.

Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30.

Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το “νέο” στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες.

Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να γίνουν επιτέλους πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών. Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση.

Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε – κατά το δυνατόν - το καταστροφικό τους έργο.

Πολύ περιληπτικά αναφέρω κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών:

- Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα.

- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος. Ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.

- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.

- Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

- Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν. Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.

Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες πυρκαγιές θα αντιμετωπίσουμε κι άλλες τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα.

Η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και έχει μικρότερο κόστος από την κατάσβεση και την αποκατάσταση. Αυτονοήτως αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Με αυτή την αφορμή, θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω απο καρδιάς όλους όσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Οι ευχαριστίες μου είναι ειλικρινείς. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μερόνυχτα ξύπνιος, και συχνά πεινασμένος και διψασμένος, και να παλεύεις με τις φλόγες».

Μοιραστείτε το: