16/04/2024
Ελλάδα | Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 - 01:07

Γιατί σε κάποιους δήμους αδειάζουν οι κάδοι

Άλλες περιοχές πνίγονται μέσα σε «βουνά» σκουπιδιών και άλλοι όχι

Η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει φτάσει στο απροχώρητο σε μερικές περιοχές, με σακούλες να σχηματίζουν βουνά σχεδόν σε κάθε γωνία.

Το παράδοξο, όμως, είναι πως σε κάποιες γειτονιές οι κάδοι είναι άδειοι, παρά τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί η γειτονιά σας πνίγεται στα σκουπίδια, ενώ σε άλλη περιοχή η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» της Δευτέρας (26/6) έρχεται να σας δώσει την απάντηση.

Όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος» υπάρχουν τέσσερις λόγοι:

  1. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν προχωρήσει σε απεργία, αλλά σε κινητοποιήσεις κάνοντας κατάληψη στα αμαξοστάσια και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Αν γινόταν απεργία, το πρόβλημα θα ήταν καθολικό.
  2. Η κατάληψη αποφασίστηκε, μεν, από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ωστόσο, σε κάθε δήμο την εφαρμόζει το τοπικό σωματείο, με ορισμένους δήμους να έχουν πάνω από δύο. Αυτό σημαίνει πως κάπου η αυστηρότητα είναι μεγαλύτερη και αλλού το αμαξοστάσιο ανοίγει κάποιες ώρες.
  3. Σε δήμους υπάρχουν κάδοι που δέχονται απορρίμματα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρα και μετά περιμένουν το όχημα να αδειάσουν.Κάπου μάλιστα, όπως στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση διερχομένων (π.χ. εμπορικά κέντρα, πιάτσες διασκέδασης), τα απορριμματοφόρα περνούν περισσότερες φορές την ημέρα. Αυτό αυξάνει την ανάγκη σε μηχανήματα και προσωπικό. Ταυτοχρόνως, επιβαρύνει υπέρμετρα όσους δήμους ή περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες. Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια και ειδικά οι περιοχές που καθαρίζονται τελευταίες (Αμπελόκηποι-Παγκράτι) με το που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (π.χ. Καλλιθέα, Πειραιάς). Αντίθετα, πιο αραιοκατοικημένοι δήμοι, όπως το Παλαιό Φάληρο, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, το Ψυχικό, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να διαχειριστούν την κρίση, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».
  4. Την ίδια στιγμή ρόλο παίζει και η διαχειριστική ικανότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Μοιραστείτε το: