22/05/2018
Ελλάδα | Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 - 15:10

Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευομένων γιατρών

Έχει προκληθεί σάλος στον κλάδο *Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης και στην άσκηση ειδικότητας φαίνεται πως σχεδιάζει υπουργείο Υγείας, προκαλώντας σάλο.

Οι αλλαγές αφορούν τους ειδικευόμενους και δείχνουν να δρομολογούν την κατάργηση των μισθών τους.

Όλα ξεκίνησαν από τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Κώστα Μάρκου, σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας, ο οποίος προανήγγειλε πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο, αξιολόγηση ετήσια των ειδικευόμενων καθώς και κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τη δεξαμενή των ειδικευόμενων, με τοποθέτησή τους γενικά σε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και όχι σε συγκεκριμένη κλινική νοσοκομείου.

Μια φράση του, όμως, για τους μισθούς των ειδικευόμενων πυροδότησε αντιδράσεις.

Ωστόσο, μία φράση του ήταν εκείνη που συμπύκνωσε τον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου. «Οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε!», ανέφερε ο Κώστας Μάρκου.

Το Κίνημα Νέων Ιατρών εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει: «ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ κε Μάρκου;! Αρνείστε την ιδιότητα του εργαζομένου στους ειδικευόμενους; Μήπως επιθυμείτε κιόλας να γίνει η ειδικότητα αμισθί καθότι “εκπαίδευση”; Μήπως να σας δίναμε και μερικούς σκλάβους για τα χωράφια σας;! Διότι κολλίγες στο φέουδό σας μας θεωρείτε πασιφανώς ΗΔΗ! Ε λοιπόν, ΟΧΙ! Το ΕΣΥ δεν είναι το τσιφλίκι σας για να έρχεστε να παριστάνετε τον Αγά σε μαζική συνδικαλιστική διεργασία!».

«Όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα των αποστελεχωμένων κλινικών των ελληνικών νοσοκομείων δεν μπορεί παρά να γελάσει αφού η έλλειψη ειδικευόμενων και ειδικών είναι τέτοια που πριν ακόμα καλά καλά κενωθεί μια θέση, διευθυντές αναγκάζονται να παίρνουν τηλέφωνα τους επόμενους ειδικευόμενους της λίστας παρακαλώντας να επισπεύσουν όσο μπορούν», προσθέτει.

Σχετικά με το οριζόμενο «ως πεδίο ευθύνης ολόκληρη την ΥΠΕ και την εναλλαγή (rotation) σε πολλαπλές θέσεις σε πολλαπλά νοσοκομεία του ειδικευόμενου δήθεν χάριν της εκπαίδευσης σε διαφορετικές συνθήκες, στατιστικές περιστατικών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και / ή προσωπικού, ευθύνης κ.α», το Κίνημα Νέων Ιατρών διατυπώνει την αντίθεσή του αναφέροντας το εξής παράδειγμα: «ένας ειδικευόμενος θα τοποθετείται στην 6η ΥΠΕ και θα κάνει ένα χρόνο στο Αγρίνιο, 2 στο Ρίο, 6 μήνες στο Αίγιο, 3 στον Άγιο Ανδρέα και άλλους 3 στον Πύργο. Δεν μας είπαν οι "σοφοί" αν το τσαντίρι θα μας αφήνουν να το στήνουμε εντός του προαυλίου χώρου ή προσβάλλει και αυτό την αισθητική τους».

Το Κίνημα Νέων Ιατρών εξαπολύει τα πυρά του στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ και καταλήγει: «Το ΚιΝΙ παραμένει αμετακίνητο στο αίτημά του για Αξιοπρεπή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Αυτό δεν είναι εφικτό με ειδικευόμενους – σκλαβάκια και τιραμόλες που βουλώνουν τρύπες. Προτείνουμε εξάλλου στην ΟΕΝΓΕ την κήρυξη Ημέρας Χωρίς Ειδικευόμενο ώστε οι κυβερνώντες να εμπεδώσουν καλύτερα την εργασιακή τους προσφορά ως ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!».

Μοιραστείτε το: