23/04/2024
Ελλάδα | Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 - 23:59

Διπλή ανάγνωση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Eurogroup

Επιτυχία λένε οι μεν, νέα μέτρα προβλέπουν οι δε * Οι δηλώσεις Τσακαλώτου και η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Ως μία σημαντική επιτυχία και ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα του Εurogroup της Δευτέρας (5/12).

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον, 45.000.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5%.

Ύστερα από την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Είχαμε ένα πολύ ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) προχωρά.

Προχωρά ως προς τον προϋπολογισμό για το 2017, θέμα το οποίο έχει κλείσει. Σχετικά με το 2018, το κενό κλείνει. Υπάρχουν τρία ή τέσσερα θέματα που είναι ακόμη ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν, αλλά όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Το άλλο πολύ καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα [για το χρέος] θα ξεκινήσουν από τώρα. Θα θυμόσαστε ότι η συμφωνία του Μαΐου προβλέπει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό συνέβη τώρα.

Πρόκειται για πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα από ό,τι αναμέναμε ή ελπίζαμε το Μάιο – πρόκειται συνεπώς για μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη. Ο [επικεφαλής του ΕΜΣ] Klaus Regling εκτιμά μείωση κατά 20% του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα αρχίσει άμεσα να βοηθά την ελληνική οικονομία.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν. Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε ένα δεύτερο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης, αναμένουμε ένα τρίτο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης και συνεπώς, εκτιμούμε ότι ενδέχεται να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους.

Το πλαίσιο είναι επίσης ότι το τελευταίο ενάμισι έτος, η ελληνική οικονομία έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις. Είναι αποδεκτό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται είναι πολύ εντυπωσιακός και ότι είναι πλέον η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις αυτές να αποφέρουν καρπούς. Πράγματι, πολλοί εκτιμούν ότι ήδη αποφέρουν καρπούς.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να μη θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο αυτή εξαιτίας μιας αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη, κατά στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι συνομιλίες να διεξαχθούν εντός των δεσμεύσεων του μνημονίου κατανόησης (MoU), εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να εγερθούν απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η Ν.Δ., αντίθετα, κάνει λόγο για καταγραφή δημοσιονομικού κενού «το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα».

Η ανακοίνωση: «Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.

Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Η Κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη".

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική.

Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία».

Μοιραστείτε το: