23/04/2024
Κόσμος | Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 - 21:29

Προκλήσεις από Φάρατζ στη συνεδρίαση για το Brexit

Αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους και τους υπέρμαχους της παραμονής

Εκρηκτική ήταν η συνεδρίαση για το Brexit την Τρίτη (28/6), με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να έρχεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον επικεφαλής το κινήματος για το Brexit στη Βρετανία Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Γιούνκερ παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν άτυπες διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση του».

Στη συνέχεια υποστήριξε: «Δεν θα κρύψω πως είμαι λυπημένος από τη βρετανική απόφαση, όμως πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Δημοκρατία είναι Δημοκρατία. Οι Βρετανοί παραμένουν φίλοι...

Δεν είμαι κουρασμένος, δεν έχω βαρεθεί, θα παλέψω για την Ευρώπη μέχρι την τελευταία μου ανάσα. Το ευρωπαϊκό όνειρο συνεχίζεται και πρέπει να εργαστούμε επίμονα, η Ευρώπη είναι σχέδιο ειρήνης και έτσι πρέπει να μείνει».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ πήρε το λόγο και είπε ότι η Βρετανία θα γίνει ο καλύτερος φίλος της Ένωσης με τη νέα συμφωνία που θα υπογράψει, ενώ την ίδια ώρα αρκετοί ήταν αυτοί που τον αποδοκίμαζαν.

Στη συνέχεια προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι, αν δεν δώσουν μια καλή εμπορική συμφωνία στο Λονδίνο, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για την Ε.Ε.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Φάρατζ σημείωσε πως οι πιο πολλοί δεν έχουν εργαστεί και δεν έχουν λειτουργήσει σωστά ποτέ στη ζωή τους, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τον διέκοψε, ζητώντας του «να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Ο Φάρατζ απάντησε: «Ένα χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι ότι ακούει κανείς κι εκείνους με τους οποίους διαφωνεί. Όταν ήρθα εδώ πριν από 17 χρόνια και σας είπα, ότι θέλω να ηγηθώ της εκστρατείας για να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε., γελάσατε. Τώρα όμως, δεν γελάτε.

Ο λόγος είναι γιατί σαν πολιτικό εγχείρημα αμφισβητείστε κι εσείς και το νόμισμά σας. Με απάτες και ψέματα δεν είπατε την αλήθεια στους Βρετανούς και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Επιβάλατε στους λαούς Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι όταν στη Γαλλία και την Ολλανδία καταψήφισαν την Ε.Ε., εσείς τους αγνοήσατε και πολύ απλά από την πίσω πόρτα τους επιβάλατε τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Ανάμεσα στη δική σας τη χώρα και τη δική μου, υπάρχει αντάλλαγμα εμπορικό το οποίο παίζει ρόλο. Αν αποφασίσετε, να απορρίψετε τις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία, θα είναι σαν να φτύνατε μόνοι σας στο πρόσωπό σας. Καμία συμφωνία θα ήταν πολύ καλύτερη, από αυτές που υπάρχουν τώρα. Να γίνουν όλα λογικά και να μας επιτρέψετε, να προχωρήσουμε εμείς και να ορίζουμε τα οράματά μας τις φιλοδοξίες και το μέλλον μας».

Ο Σκωτσέζος ευρωβουλευτής των Πρασίνων (και του SNP) Άλιν Σμιθ υπενθύμισε ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. «Σας ικετεύω, μην απογοητεύσετε τώρα τη Σκωτία».

Η Μαρτίνα Άντερσον από τη Βόρεια Ιρλανδία είπε: «Εμείς στη Βόρεια Ιρλανδία δεν δεσμευόμαστε από την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σεβόμαστε και θα στηρίξουμε τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι, όπως ακριβώς και στη Σκωτία, ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Το τελευταίο πράγμα που ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας χρειάζεται είναι νέα σύνορα με 27 κράτη-μέλη».

Μοιραστείτε το: