29/03/2024
SPECIAL | Σάββατο 30 Απριλίου 2016 - 01:18

Θρησκεία και μπάλα μια σχέση αλληλένδετη!

Το Πάσχα, το ποδόσφαιρο και η λατρεία * Το a-sports.gr έχει τις ιστορίες και τα γεγονότα…

Μεγάλη Εβδομάδα. Νηστεία, χαμηλοί τόνοι, διάθεση αυτοκριτικής και σίγουρα περισυλλογής. Τουλάχιστον αυτά ορίζουν οι κανόνες της για όσους τους ακολουθούν και κάνουν διάλειμμα από τις συνήθειες της καθημερινότητάς τους είτε γιατί πιστεύουν βαθιά είτε απλά επηρεαζόμενοι από το κλίμα.

Η θρησκεία, λοιπόν, και η λατρεία της κυριαρχούν πάντα τις ημέρες πριν από το Πάσχα και η ατμόσφαιρά της είναι κατά πολύ εντονότερη από τα πιο κοσμικά Χριστούγεννα και τον πρόσφορο για διακοπές και ξεφάντωμα Δεκαπενταύγουστο. Η θρησκεία είναι φυσικά τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο και αφορά σε όλες τις ιστορικές περιόδους της ανθρωπότητας σε όλη τη Γη. Εσείς που μας διαβάζετε γνωρίζετε τη θέση μας ότι κοινωνικό φαινόμενο είναι και το ποδόσφαιρο, αφού φυτρώνει παντού, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, και διασκεδάζει, γλυκαίνει ή πικραίνει τους ανθρώπους που το αγαπούν.

«Πάτερ, θρησκεία είναι ο… Ολυμπιακός!»

Συνδέεται, λοιπόν, η μπαλίτσα με την Εκκλησία; Φυσικά, λέμε εμείς και αναφέρουμε πρώτα μια ιστορία που συνέβη στη Ζάκυνθο το καλοκαίρι του 2008, αν θυμάται καλά ο υπογράφων, και ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες. Οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού είχαν επισκεφτεί το πανέμορφο νησί του Ιονίου για να δώσουν αγώνα φιλανθρωπικού σκοπού με τους παλιούς παίκτες της ομώνυμης της γενέτειρας του Διονυσίου Σολωμού ομάδας. Μέσα σε εκείνο το διήμερο, λοιπόν, Σαββατοκύριακο ήταν σίγουρα, οι «ερυθρόλευκοι» άσοι του παρελθόντος είχαν επισκεφθεί τη Μητρόπολη. Προσκύνησαν, παρατήρησαν το ναό, τις αγιογραφίες, κάθισαν στο προαύλιο, συνομίλησαν και με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο. Κάπου τέθηκε το ζήτημα της λατρείας του κόσμου για τις ομάδες. Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας έδειχνε ενδιαφέρον για τη σημασία του αθλήματος, όμως, φυσικά κιόλας, δεν ήθελε να το συγκρίνει με την ιερότητα του Χριστιανισμού. Τότε, λοιπόν, «πετάχθηκε» ο Θρυλικός αρχηγός των αρχηγών του Ολυμπιακού, ο Ηλίας Ρωσσίδης, και του είπε: «Πάτερ, ωραία και μάλλον σωστά είναι αυτά που μας λες, αλλά για εμάς θρησκεία είναι ο Ολυμπιακός!». Και ψέματα δεν είπε… Από το 1946 έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ομάδα, στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα για τη γιγάντωσή της…

Επίσης, γενικότερα και ας αφήσουμε τους επώνυμους, πόσες φορές έχει ακούσει ο καθένας μας την παραπάνω φράση με διάφορα ονόματα ομάδων; Π.χ. θρησκεία ο Ολυμπιακός, θρησκεία ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής, η ΑΕΛ, ο ΟΦΗ, ο Πανιώνιος, η Νίκη Βόλου, ο Απόλλων, ο Παναιγιάλειος, τα Τρίκαλα κ.λπ. Ακόμα πόσους και πόσους ανθρώπους γνωρίζουμε που είναι απλοί φίλαθλοι και ακολουθούν το πρόγραμμα του αγαπημένου τους συλλόγου με θρησκευτική ευλάβεια και κανονίζουν το δικό τους πρόγραμμα, της καθημερινότητάς τους δηλαδή, με βάση τους αγώνες; Τρόπος ζωής είναι η θρησκεία, τρόπος ζωής είναι και η μπάλα, λοιπόν. Μια ολόκληρη ζωή γεμάτη ανάλογα παραδείγματα. Μέχρι και σε γάμους έχει τύχει να παρευρεθούμε και την ώρα που ο κόσμος χαιρετά το ζευγάρι και τους συγγενείς του, έχει ακούσει από τον ίδιο το γαμπρό την ερώτηση: «Τι κάναμε στο ντέρμπι; Παντρεύομαι και δεν έχω ενημέρωση…».

«Βαμμένοι» ιερωμένοι

papa-paokΕπιπλέον, θυμάστε προ ετών τον λεγόμενο Παπα-ΠΑΟΚ; Πήγαινε στην Τούμπα και βάραγε μέχρι και το ταμπούρλο για να δίνει ρυθμό στην εξέδρα. Ο πάτερ Χρήστος αγαπούσε παθολογικά την ομάδα του και οι κάμερες τον έψαχναν μανιωδώς στην κερκίδα. Η Εκκλησία, όμως, δεν συμφωνούσε με τη στάση του και τον καθαίρεσε από τη θέση του επικεφαλής στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Τρίλοφο. Και οι ΠΑΟΚτσήδες έκαναν συγκέντρωση - διαδήλωση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Κάθε χρόνο, στο ξεκίνημα κάθε νέας σεζόν οι ομάδες κάνουν αγιασμό, ασχέτως αν στις μεγαλύτερες εξ αυτών οι χριστιανοί ορθόδοξοι σπανίζουν, αφού οι περισσότεροι παίκτες είναι ξένοι και εμφορούνται από άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Στου Ρέντη τα τελευταία χρόνια δοξολογεί ο πάτερ Δημήτριος και κάθε φορά πετάει και την ατάκα του: «Σίγουρο το έχουμε το πρωτάθλημα». Αυτή τη φράση τη συνηθίζει. Στο ίδιο πλαίσιο γνωρίζουμε για τους δεσμούς του Ολυμπιακού με τη Μητρόπολη Πειραιά και το μητροπολίτη Σεραφείμ. Οι «ερυθρόλευκοι» ενισχύουν με κάθε τρόπο το φιλανθρωπικό της έργο. Το ίδιο κάνουν και οι παλαίμαχοι και αυτό συμβαίνει και σε άλλες ομάδες.

Οι αγώνες-θεσμοί

Να κάνουμε λόγο και για ολόκληρες διοργανώσεις που πραγματοποιούνταν με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης; Όλοι μάλλον θα θυμάστε το θεσμό Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός που διεξαγόταν από το 1961 μέχρι και πρόπερσι κάθε χρόνο στον Κορυδαλλό, στο γήπεδο της Προοδευτικής, ανάμεσα στους παλαίμαχους της εν λόγω ομάδας και τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά. Μόνο το 1967 με το πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν πραγματοποιήθηκε. Πάντα κάθε Μεγάλη Παρασκευή όλοι έδιναν το παρών και τις προηγούμενες δεκαετίες συνέρρεε πλήθος κόσμου. Ανάλογη προσπάθεια, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο, έκαναν και οι παλαίμαχοι του Ιωνικού και της ΑΕΚ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στο γήπεδο των Νικαιωτών.

Κι αν οι αγώνες παλαιμάχων απορρέουν από το μεράκι των ρομαντικών εραστών της μπάλας, ας δούμε και κάποιους άλλους που αποτελούσαν ολόκληρη διοργάνωση και τελούνταν υπό την αιγίδα του λεγόμενου ΠΟΚ (σύμπραξη Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ), κυρίως για προβολή του αθλήματος και οικονομική ενίσχυση. Συμμετείχαν σχεδόν πάντα αυτοί οι τρεις, ενίοτε και ο Εθνικός, ο Απόλλων, ο Αθηναϊκός, ο Άρης, ακόμα και η Ανόρθωση Αμμοχώστου, καθώς και ξένες ομάδες, με μεγαλύτερο όνομα τη Φερεντσβάρος. Οι αγώνες, που είχαν χαρακτήρα μικρού Κυπέλλου, διεξάγονταν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, κάποιες φορές ανήμερα του Πάσχα. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο Κύπελλο Πάσχα. Συνήθως τα ματς λάμβαναν χώρα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία ήταν σχεδόν κατά κανόνα κατάμεστη. Άλλωστε, ντέρμπι παρακολουθούσαν και γινόταν μάχη στον αγωνιστικό χώρο. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1928 και... εξέπνευσε το 1964.

kypello-pasxaΑς αναφέρουμε και τους νικητές ανά χρονιά:

1928: Ολυμπιακός

1929: Ολυμπιακός

1936: Ολυμπιακός

1937: Εθνικός Πειραιώς

1938: ΑΕΚ

1940: Παναθηναϊκός

1942: Ολυμπιακός

1944: ΑΕΚ

1945: Ολυμπιακός

1946: Ολυμπιακός

1947: Παναθηναϊκός

1948 Δεν ολοκληρώθηκε

1949: Ολυμπιακός

1951: Ολυμπιακός

1952: Παναθηναϊκός

1953: Ολυμπιακός

1954: Παναθηναϊκός

1955: ΑΕΚ

1956: ΦΚ Κολονίας

1957: Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου

1958: ΑΕΚ

1959: Ολυμπιακός

1964: Ολυμπιακός

* Τα κενά που υπάρχουν στις ημερομηνίες σημαίνουν ότι δεν διεξήχθη η διοργάνωση.

Μέσα στο γήπεδο

Ας επιστρέψουμε στους πρωταγωνιστές των γηπέδων. Πολλοί από αυτούς ήταν φανερά θρήσκοι και το εξέφραζαν σε κάθε περίπτωση. Οι παλιότεροι μπορεί να θυμούνται αρκετούς. Οι νεότεροι σίγουρα ως σημείο αναφοράς σε αυτό το ζήτημα θεωρούν τον Άγγελο Αναστασιάδη. Είτε ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ είτε του Παναθηναϊκού είτε του Πλατανιά, η Παναγία ήταν μέσα σε κάθε δήλωσή του. «Αν θέλει η Παναγιά, θα σωθούμε». «Με τη βοήθεια της Παναγιάς θα τα καταφέρουμε». Αυτά και άλλα πολλά.

Υπάρχουν κι άλλες συμπεριφορές. Πολλοί παίκτες κάνουν το σταυρό τους κατά την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κώστας Μανωλάς θυμόμαστε να το κάνει πιο φανερά και πιο έντονα, ακόμα και τώρα που παίζει στη Ρόμα.

Θυμόμαστε στιγμιότυπα με οπαδούς να έχουν γονατίσει στην εξέδρα και με την πλάτη γυρισμένη στο τερέν να προσεύχονται για να γίνει γκολ το πέναλτι, χωρίς να το βλέπουν.

Ακόμα, ποιος ξεχνά τους πανηγυρισμούς; Να θυμίσουμε το «μάγο» Τζιοβάνι; Κάθε φορά που σκόραρε ολοκλήρωνε τον πανηγυρισμό του γονατίζοντας στο ένα γόνατο και σηκώνοντας το χέρι του στον ουρανό δείχνοντας τον Θεό σαν να τον ευχαριστεί ή να του αφιερώνει την επιτυχία του. Γενικώς οι Βραζιλιάνοι διακρίνονται για τη θρησκευτικότητά τους. Πιστεύουν στο δόγμα της Ευαγγελικής Εκκλησίας και πολλοί από αυτούς (π.χ. ο Κακά) την ενισχύουν με τεράστια κεφάλαια.

Ας μείνουμε, όμως, στην κατάνυξη των ημερών και ας μην προχωρήσουμε στα αρνητικά του δεσμού της Εκκλησίας με το ποδόσφαιρο και στη διαφθορά που παρατηρείται.

Μπορούμε να προσθέσουμε και το «θρησκευτικό πόλεμο» που χωρίζει στα δύο τη Γλασκώβη. Κάθε φορά που οι Καθολικοί της Σέλτικ αναμετρούνται με τους Προτεστάντες των Ρέιντζερς, το ματς είναι μάχη «αιώνιων αντιπάλων» και αντιπάλων θρησκευτικών δογμάτων. Κάποια στιγμή θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτό το ματς, την ιστορία και την ατμόσφαιρά του. Επιμείναμε κυρίως στα εν Ελλάδι δρώμενα. Άλλωστε, το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται τις ίδιες ημέρες κυρίως στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία και στους Αγίους Τόπους.

Χρόνια πολλά σε όλους!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ

Μοιραστείτε το: