19/04/2024
Ελλάδα | Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 - 19:53

Πλήρη υποστήριξη στην ΠΓΔΜ αποφάσισε η Διάσκεψη της Βιέννης

Ερήμην της Ελλάδας υπήρξε συμφωνία για να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων

Tη λήψη κοινών μέτρων για να μειωθεί σημαντικά η συνεχιζόμενη προσφυγική ροή κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης αποφάσισαν την Τετάρτη (24/2) οι δέκα χώρες που πήραν μέρος στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ως γνωστόν, η εν λόγω Διάσκεψη συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Αυστρίας, σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, ενώ η χώρα μας δεν είχε προσκληθεί και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου, λοιπόν, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Βιέννης συντόνισαν τις περαιτέρω ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση κατά τη  Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα γίνει την Πέμπτη (25/2).

Παράλληλα, στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε τονίζεται ότι «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η Γ. Μικλ-Λάιτνερ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της 'Μακεδονίας'», καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20 του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Ακόμη, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είπε ότι η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής και απέρριψε τις αντιδράσεις της Αθήνας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων», είπε ο Κουρτς.

Μοιραστείτε το: