19/04/2024
Ελλάδα | Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 - 12:54

Επίσημο: Παράταση του lockdown έως 14 Δεκεμβρίου

Κατ' εξαίρεση από τη Δευτέρα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εποχικών ειδών * Ο Πέτσας μίλησε για πρακτικές συνομωσιολογίας για όσους αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό

Το λουκέτο συνεχίζεται επισήμως… Την παράταση του lockdown έως 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Πέμπτης (3/12) στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επικαλούμενος το επιδημιολογική κατάσταση της χώρας σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Από εκεί και πέρα, ο Πέτσας κατηγόρησε όσους μιλούν για παραποιημένα στοιχεία αναφορικά με τον κορωνοϊό και επανέλαβε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν και δεν θα επιβληθεί…

«Στο μέτωπο του κορωνοϊού, τις τελευταίες ημέρες το εθνικό μέτωπο, που έχει συγκροτηθεί βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς, που υιοθετούν πρακτικές συνομωσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που συμμετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας. Η κυβέρνηση από την αρχή επέλεξε να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα», είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας και συνέχισε:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν… Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια ασθενών, ωστόσο, στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά. Για αυτό προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι τη Δευτέρα 14 Δεκέμβριου 2020 και ώρα έξι το πρωί. Κατ’ εξαίρεση από τις 7 Δεκέμβριου θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών για τα Χριστούγεννα.

Hπαράταση των γενικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, πάνω από τη δυσφορία, που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος με τον ιό αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει η ελπίδα, που φέρνει η επιστήμη, αφού ένα μετά το άλλο σειρά εμβολίων εγκρίνονται και από τα τέλη Δεκεμβρίου ή της αρχές Ιανουαρίου θα βρίσκονται και στη χώρα μας.

Βεβαίως ο εμβολιασμός θα εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει καμπάνια για την ενημέρωση των συμπολιτών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

 

Μοιραστείτε το: