29/03/2024
Ελλάδα | Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 - 09:30

Φόβοι και για 7ο νεκρό στη Χαλκιδική, αγνοείται ψαράς

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους που θρηνούν», δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης * Τεράστιες καταστροφές, στο σκοτάδι το 80% της περιοχής

Δραματική είναι η κατάσταση στη Χαλκιδική, η οποία χτυπήθηκε από την κακοκαιρία. Ήδη υπάρχουν έξι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ανάμεσά τους και δύο παιδιά ηλικίας 2 και 8 ετών, και δυστυχώς υπάρχουν πλέον πληροφορίες και για 7ο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε το πρωί της Πέμπτης (11/7) στην ΕΡΤ ότι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί, την ώρα που ένας ψαράς αγνοείται.

Ο 62χρονος είχε πάει για ψάρεμα με την ξύλινη βάρκα του περίπου στις 18.00 της Τετάρτης (10/7) στη θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής, με το Λιμενικό να τον αναζητά.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, ενώ το 80% της περιοχής έχει μείνει χωρίς ρεύμα. Στο σκοτάδι είναι η Κασσάνδρα στο πρώτο πόδι, κάποιες περιοχές στο δεύτερο πόδι και ο Δήμος Προποντίδας. Η πτώση πυλώνα στην Εθνική Οδό έχει δημιουργήσει το τεράστιο πρόβλημα, ενώ με δυσκολίες διεξάγεται η κίνηση λόγω πεσμένων δέντρων στην περιοχή Κοβιού και μεταξύ Νέου Μαρμαρά και Πόρτο Καρράς. Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στην περιοχή των Νέων Μουδανιών.

Πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε κυβερνητικό κλιμάκιο στο Δημαρχείο Νέων Μουδανιών παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του Νίκου Χαρδαλιά που αναμένεται να πάρει την θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου και του δημάρχου Νέας Προποντίδας, Μανώλη Καρρά, μαζί με ανθρώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και των άλλων Δήμων που χτυπήθηκαν από την φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική.

«Έχουμε τον άδικο χαμό 6 ανθρώπων, και μάλιστα δυο παιδιών. Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που θρηνούν το χαμό τους. Θα κάνουμε ό,τι δυνατό να βοηθήσουμε.

Η σύσκεψη έχει σκοπό να προσδιορίσει τα ακριβή βήματα της κρίσης. Η παρουσία των υπηρεσιών της χώρας ήταν γενναία, με αυταπάρνηση, 150 άτομα και 155 οχήματα της πυροσβεστικής ήταν εδώ, διατεταγμένα από χθες το πρωί όταν εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε σήμα από την ΕΜΥ. 40 μηχανήματα της περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι βρέθηκαν από νωρίς στο σημείο προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της διάσωσης. Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες ήταν τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές που έγιναν.

Δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά πτώσεις δέντρων λόγω των στροβιλισμών και των ανέμων και προκάλεσαν και τους θανάτους. Οι υπηρεσίες καλούνται να κόψουν πεσμένα δέντρα που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Να ζητήσω από όλους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους έτσι ώστε πολύ γρήγορα οι δρόμοι να είναι απολύτως προσβάσιμοι.

Αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου καλώ τους πολίτες να τηλεφωνούν στο τοπικό 100 ή να τηλεφωνούν στο 112 της πολιτικής προστασίας προκειμένου να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καθαρίσει, με εξαίρεση ένα τμήμα του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής που έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ και δημιούργησε πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο πρώτο πόδι, μέρος δεύτερου ποδιού και στο δήμο Προποντίδας. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εδώ αλλά έρχεται και με δεκάδες υπαλλήλους για να ολοκληρώσει την αποκατάσταση μέχρι το βράδυ.

Υπάρχει πρόβλημα με ΑΔΜΗΕ, την υψηλή τάση δηλαδή, κάνουμε προσπάθεια έτσι ώστε ο διοικητής και όλοι οι αρμόδιοι να αρθούν τα εμπόδια στο δρόμο και να επιδιορθωθεί το δίκτυο υψηλής τάσης. Υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης της περιοχής, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και εστίασης και είναι ζήτημα επιβίωσης της περιοχής.

Η περιφέρεια καταγράφει τις ζημίες και αργότερα θα γίνουν οι καταγραφές σε σπίτια και επιχειρήσεις», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός.

Μοιραστείτε το: