20/04/2024
Κόσμος | Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 - 21:07

Γαλλία-τελικά αποτελέσματα: Νικητής ο Μακρόν

Με 24,01% έναντι 21,30 της Λεπέν *Τι δείχνει δημοσκόπηση για τον β' γύρο *Παραιτήθηκε ο Φρανσουά Φιγιόν μετά την ήττα

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νικητής του α΄ γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, σύμφωνα με τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (24/4).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών ο ανεξάρτητος υποψήφιος συγκέντρωσε ποσοστό 24,01%, έναντι 21,30% που συγκέντρωσε η δεύτερη Μαρίν Λεπέν.

Οι δύο υποψήφιοι ετοιμάζονται, πλέον, πυρετωδώς για τον β΄γύρο στις 7 Μαίου. Τέσσερις ημέρες πριν θα διεξαχθεί το κρίσιμο μεταξύ τους ντιμπέιτ με τους δύο υποψηφίους να αναμετρώνται, προσπαθώντας να πείσουν τους αναποφάσιστους. Το σώμα των αναποφάσιστων δεν είναι απολύτως βέβαιο πως θα ακολουθήσει την κομματική γραμμή των ηττημένων του α’ γύρου. Μπενουά Αμόν και Φρανσουά Φιγιόν στήριξαν ανοικτά τον Φιγιόν, ενώ ο Ζαν Λυκ Μελανδόν απέφυγε να δηλώσει προτίμησε σε κάποιον υποψήφιο.

Δημοσκόπηση δείχνει πρόεδρο τον Μακρόν

Σε δημοσκόπηση της Opinionway, μία ημέρα μετά τον α' γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να κερδίζει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στην εκλόγική αναμέτρηση της 7ης Μαΐου, με 61% έναντι 39%.

Ακέφαλη η Δεξιά

Η ιστορικής σημασίας ήττα του Φρανσουά Φιγιόν στην αναμέτρηση –συγκέντρωσε 20,01% και ήρθε τρίτος- έφερε όπως ήταν αναμενόμενο την παραίτησή του.

Ο επικεφαλής της Δεξιάς σε δηλώσεις του στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, τη Δευτέρα (24/4) ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα.

«Εκτίμησα ότι είναι απαραίτητο να βρίσκομαι ανάμεσά σας, γιατί στη νίκη όπως και στην ήττα αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Εχω συνείδηση της απόγνωσής σας, εγώ ο ίδιος υποφέρω για τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς μας. Αυτούς σκέπτομαι, την οργή και τη θλίψη τους. Δεν έφταιξαν τίποτα. Εγώ ήμουν ο αρχηγός τους, εγώ έχασα. Δεν κρύβομαι», δήλωσε ο πολιτικός του οποίο η εκστρατεία «στοιχειώθηκε» από το «penelopegate».

«Η επικράτησή μου στις προκριματικές είχε γεννήσει μεγάλη προσδοκία. Εσπασε όμως από ένα διαρκές σφυροκόπημα, η ισχύς του οποίου θα μείνει στα χρονικά των προεδρικών εκστρατειών. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να ξαναφτιάξω από την αρχή την ιστορία. Αυτή την ώρα θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι με στήριξαν από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Να ευχαριστήσω τους βουλευτές και τα στελέχη που διακρίθηκαν για το κουράγιο τους. Και αυτό το κουράγιο θα είναι χρήσιμο στην πολιτική μας οικογένεια για να ανορθωθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε.

«Η προεδρική εκλογή είναι το ένα στοίχημα. Πρέπει να αποφύγει η χώρα μας το σοκ της άκρας δεξιάς. Με τις βουλευτικές εκλογές αρχίζει μια άλλη μάχη. Εχω την βεβαιότητα ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να κερδίσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό το οποίο θα είναι χρήσιμο στη Γαλλία. Για τον σκοπό αυτό σας καλώ να είστε ενωμένοι και να μη διαμοιραστείτε σε προεκλογικές φατρίες», ανέφερε και τόνισε πως «η πολιτική μας γραμμή, αυτή η σύνθεση την οποία θέλησα να ενσαρκώσω ανάμεσα στην ελευθερία και την πειθαρχία, την παράδοση και την νεωτερικότητα, τον πατριωτισμό και την Ευρώπη, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός μεγάλου μέρους των Γάλλων πολιτων».

«Σας συμβουλεύω λοιπόν να αγωνιστείτε για τον σκοπό μας, για τις αξίες μας, και την κατάλληλη ώρα θα αποφασίσετε την στρατηγική που θα ακολουθήσετε για να υπηρετήσετε τη χώρα. Αυτή η μάχη βρίσκεται στο εξής στα χέρια σας. Εγώ δεν νομιμοποιούμαι πλέον να τη δώσω μαζί σας», πρόσθεσε.

«Εγώ θα ξαναγίνω ένας απλός ακτιβιστής της παράταξης. Θα πρέπει να σκεφτώ τη ζωή μου αλλιώς, θα πρέπει επίσης να επουλώσω τα τραύματα της οικογένειάς μου», κατέληξε ο Φρανσουά Φιγιόν.

Μοιραστείτε το: